Blizu nas supernaseljive planete?


Zemlja je možda jedina planeta za koju znamo da je moguć život na njoj - ali to ne znači da nema i drugih. Novo istraživanje, objavljeno u naučnom časopisu Astrobiologija, navodi čak 24 potencijalno "supernastanjive" planete koje mogu da imaju uslove pogodnije za život.

Ova nebeska tijela vjerovatno su nešto starija od Zemlje (imaju oko 4,5 milijarde godina), malo su veća, toplija i vlažnija. Naučnici smatraju da te planete mogu da kruže oko zvijezda koje imaju duži životni vijek nego Sunce.

"Uz pomoć ovih svemirskih teleskopa dobićemo više informacija, pa je važno da znamo i neke buduće ciljeve. Moramo da se usredsredimo na planete koje imaju najperspektivnije uslove za složeni život", kaže jedan od istraživača sa Univerziteta Vašington Dirk Šulce Makuh.

Glavni kriterijumi koje su istraživači uzimali u obzir kod procjenjivanja potencijalno nastanjivih egzoplaneta su sljedeći:

- nalaze se u naseljivoj zoni - definisanoj kao oblast oko zvijezde gdje bi planeta mogla podržavati tečnu vodu

- do 10% su veće od Zemlje,

- mogu imati površinsku temperaturu do 5 stepeni Celzijusovih veću od Zemlje.

Ove 24 novopronađene egzoplanete udaljene su više od 100 svjetlosnih godina od Zemlje, ali bismo više detalja o njima mogli da dobijemo novim svemirskim teleskopima. Jedan od takvih, teleskop agencije NASA po imenu "Džejms Veb", trebalo bi da bude lansiran 30. oktobra 2021. godine.

​Agencije - Semberija info