„Suđenje Republici Srpskoj – da li su ugrožene institucije Republike Srpske“ :: Semberija INFO ::

 

„Suđenje Republici Srpskoj – da li su ugrožene institucije Republike Srpske“


U Centru za kulturu „Semberija“ Bijeljina sinoć je održana panel diskusija pod nazivom „Suđenje Republici Srpskoj – da li su ugrožene institucije Republike Srpske“ u organizaciji Udruženja građana „Preko Drine“. Učesnici diskusije bili su advokat Goran Petronijević i profesor  dr Srđan Perišić.

 Profesor dr Srđan Perišić je poručio da Republiku Srpsku svi moraju braniti od  udara koji predstavlja udar na sve građane Republike Srpske.



-Ovaj udar nije samo udar na Milorada Dodika, nego, prije svega, udar na predsjednika Republike Srpske, kao institucije, koja predstavlja sve nas Srbe i celu Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini i izvan BiH. Mi moramo pružiti otpor tom udaru, jer ovo nije prvi put u našoj istoriji, malenoj istoriji RS. Svi njeni predsjednici do sada su bili na udaru. Radovanu Karadžiću i Biljani Plavšić je suđeno, a na udaru je bio i Nikola Poplašen. Svi oni nisu bili ni kriminalci, ni ratni zločinci, ali su bili na udaru zato što su bili predsjednici RS, bili su prvi koji je predstavljaju, RS treba srušiti preko njih, a tako se sada radi ponovo i sa sadašnjim predsjednikom. Naša poruka skupa jeste da treba svi da stanemo u otpor zapadu, jer iza svega ne stoje ni muslimani ni Bošnjaci, nego zapadni faktor, a SAD su neprijatelj RS i zbog toga je Milorad Dodik optužen i zbog toga se on ruši kao predsjednik RS“, kazao je Perišić.

Advokat Goran Petronijević, rekao je da, po njegovom mišljenju, Milorad Dodik ne treba da se pojavi u Sarajevu, jer, prema njegovim riječima, njegovo pojavljivanje može da izazove ispoljavanje određenih loših namjera.



-Očigledno je da svi u Sarajevu imaju loše namjere i da to neće biti sudski proces, to neće biti proces onakav koji će biti svrha utvrđivanja nekakvog činjeničnog stanja i primena nekakvog zakona, već jedna politička igra koja je diktirana sa strane. Niko od nas, pa ni sam Dodik ne zna šta oni sada dalje smjeraju. On je čovjek koji poštuje Ustav, koji pokušava da uspostavi važenje tog Ustava. On je pokazao da poštuje institucije, čak i takav sud kakav jeste, došao je i pojavio se. Ja mislim  da je to od njega apsolutno dovoljno, a ovo što se sada radi, ubrzanje postupka pokazuje da oni nemaju dobre namere i lično mislim da bi njegovo pojavljivanje moglo da dovede do zagrevanja jedne situacije koja ne bi bila dobra. Ovakvo brzo vođenje postupka, na prečac ukazuje na to da oni imaju namjeru da brzo donesu presudu i da su je možda već donijeli, ali da imaju namjeru i da je brzo izreknu, tako da, to im ne treba dozvoliti. Postoje zakoniti načini opstrukcije takvih namjera, odnosno zloupotreba procesa od strane suda i tužilaštva i vjerovatno će odbrana to i učiniti“, zaključio je u prepunoj sali Centra za kulturu u Bijeljini advokat Petronijević.

Semberija info