Šta djetetu spakovati za užinu? :: Semberija INFO ::

 

Šta djetetu spakovati za užinu?



Ovo je pitanje koje muči mnoge roditelje. Nažalost, ne možemo, a da ne primjetimo da se u blizini većine osnovnih i srednjih škola nalaze pekare i trgovine sa brzom hranom.

Mnogi će reći – pa neka pojede neko pecivo, neće mu ništa biti. I neće, od nekoliko njih, ali školska godina traje devet mjeseci što je veliki period da peciva postanu dio prehrambenih navika naših školaraca. Već mjesecima u medijima slušamo da imamo „najdeblje“ učenike u Evropi, koji u malim količinama jedu voće i povrće.

Organizovana ishrana

Možemo tim podacima stati na kraj, polazeći svako od svog djeteta. U većini škola ne postoji organizovana ishrana, koju bi djeca jela za vrijeme odmora. Mana je što bi sva djeca jela isto i nema onoga – jedan ima više, jedan bolje, drugi manje, ili lošije. Svi su jednaki.
Mnoga djeca nakon škole odmah nastavljaju s vanškolskim aktivnostima i svakako im treba kvalitetan obrok koji će im dati snagu i koncentraciju za cijeli dan.

Doručak i ručak su obavezni prije škole

Znamo da će većina roditelja reći, pa gdje ćemo još uz svakodnevne obaveze misliti i spremati užinu za školu. Ali, sve je to dio navike i postavljanje prioriteta za ostvarenje konačnog cilja – zdravih prehrambenih navika.
Kažu da je potreban 21 dan da se neka navika usvoji. Dvadeset jedan dan za navike od kojih će naša djeca u životu imati  itetako koristi. Ne zvuči mnogo, zar ne?
Svakako djecu uključite u planiranje obroka za užinu i nabavku namirnica. Naravno, njima će užina biti slađa ako je poslužena u posudici s omiljenim likom. S tim ih možete „dobiti“ na početku, jer rijetka su djeca koja će odmah pristati na užinu.
I ono što je jako jako bitno, ako je škola ujutro, ne preskačite doručak, ako je škola popodne, neka djeca prije nastave obavezno pojedu kuvani obrok. 

A sada nekoliko ideja koje možete kombinovati za zdravu užinu i koje vam neće oduzeti previše vremena za pripremu:
1. Voće – jabuka, banana, mandarina – idealno su voće za školsku torbu
2. Domaće energetske pločice
3. Slatki ili slani mafini
4. Orašasti plodovi i suvo voće
5. Sendvič s mliječnim namazom i povrćem
6. Tortilja s mliječnim namazom i povrćem
7. Smuti
8. Jogurt
9. Vafli ili američke palačinke s voćem i medom

Primjer sedmičnog plana užine:
Ponedjeljak: Integralni hljeb, sirni namaz, svježa paprika i zelena salata i mandarina
Utorak: Energetska pločica, jogurt
Srijeda: Zobene pahuljice s jogurtom, cimetom i šakom grožđica. Uz to jabuka.
Četvrtak: Tortilja namazana mliječnim namazom, sa par šnita ćureće šunke, kukuruzom, zelenom salatom i jogurt
Petak: Banana, šaka oraha ili badema
Naravno, može se dogoditi da dijete užinu vrati kući, jer mu je bilo neprijatno jesti u školi ili je bilo predmet izrugivanja, ali isto tako, užina koju je donijelo, može biti podsticaj i drugoj djeci, da svojim roditeljima daju ideju za takvo nešto. Isplati se pokušati.


Semberske novine / Semberija info