Moskva šnita :: Semberija INFO ::

 

Moskva šnita


Sastojci:
Kora x 4
4 bjelanceta
4 kašike šećera
5 kašika mljevenih oraha
1 kašika mljevenog keksa
1 kašika brašna
Fil
16 žumanaca
16 ravnih kašika šećera
250 ml mlijeka (nije greška i nemojte dodavati više)
3 kašike gustina
250 gr maslaca
300 ml slatke pavlake
 
 
Priprema:
1. Voće dobro ocijedite na ubrusu, ananas isjeckajte na kockice.
2. Rernu uključite na 200°C. Mutite 4 bjelanca dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 4 kašike šećera i umutite u čvrst snijeg. Na kraju ručno, špatulom umiješajte 5 kašika mljevenih oraha, 1 kašiku brašna i 1 kašiku mljevenog keksa. Kalup (okrugli 24 cm) obložite pek papirom i izručite smjesu. Pecite 10 do 15 minuta na 200 °C, treba da porumene. Isto ponoviti još 3 puta, treba da dobijete 4 kore. Ostavite da se ohlade, pa tek onda odvojite od pek papira.
3. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte gustin i malo mlijeka, mutite dok se ne sjedini lijepo, ne smije biti grudvica, ostatak mlijeka stavite da provri. Kad provri, malo provrelog mlijeka naspite u smjesu sa žumancima, izmiješajte, pa sve vratite u provrelo mlijeko. Kuvajte na laganoj temperaturi dok se ne zgusne, sve vrijeme miješajte da ne zagori. Skinite sa ringle, prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Kad se ohladi dodajte umućen maslac, sjedinite, dodajte umućenu slatku pavlaku i sve zajedno sjediniti ručno ili mikserom. Dvije kašike fila ostavite sa strane, ostatak podijelite na 3 dijela.
Filujete na sljedeći način:
Kora - malo fila od prvog dijela, koliko da premažete koru - polovina isjeckanog ananasa - ostatak od prvog fila. Sa drugom korom ponovite isto, samo što umjesto ananasa dodajete višnje. I treći put isto kao prvi. Sa one dvije kašike fila koje ste ostavili sa strane premazati tortu odozgo.