Kako da vam kupus bude ukusniji :: Semberija INFO ::

 

Kako da vam kupus bude ukusniji


Kupus je odličan dodatak svakom obroku. Bilo kao prilog ili u obliku salate, zimsko vrijeme je period za uživanje u ovom hrskavom i korisnom povrću.

Lagano začinjen kašikom sirćeta, kupus postaje, zaista, savršen. A, ako nam se sviđa oštar okus koji daje sirće, postoji način da ga udvostručimo i učinimo još izražajnijim – uz pomoć samo nekoliko kiselih krastavaca.

Dodatak nasjeckanih kiselih krastavaca i malo njihovog soka daće jelu maksimalnu oštrinu i hrskavost.

Sirće je dugo bio sastavni dio klasične salate od kupusa, čak i iz vremena Rimljana, čija je verzija uključivala oba sastojka, često pomiješana sa jajima.

Sirće je, takođe, glavni dio tekućine od koje se pravi većina kiselih krastavaca – čiji je sok u konačnici samo ukusnija vrsta sirćeta pojačana začinima i biljnim ukusom krastavaca koji se kisele u njemu.

Jabuke, bademi, brusnice…

Ako niste ljubitelji kiselih krastavaca, a želite zasićeniji ukus i pikantnost salate od kupusa, možete probati i sa drugim sastojcima kao što su jabuke, posebno zelene.

Čak se i orašasti plodovi, kao što su narezani bademi, mogu dodati u ovu salatu za još veću raznolikost teksture. Možete probati da dodate i sušeno voće poput brusnica – za još izraženiju kiselkasto-slatkastu nijansu.