Sve što treba znati o DRAGOCJENOM MAGNEZIJUMU :: Semberija INFO ::

 

Sve što treba znati o DRAGOCJENOM MAGNEZIJUMU


Zbog brojnih dobrobiti magnezijuma jako je važno nadoknaditi svaki njegov manjak – pravilnom ishranom, koja uključuje što više namirnica bogatih njim, ili uzimanjem kvalitetnih suplemenata.

No, budući da se magnezijum puno lakše i bolje apsorbuje preko kože, odnosno transdermalno, priuštite sebi kupke s magnezijum hloridom ili magnezijum sulfatom. Dobrobiti magnezijuma:

1. Umiruje nervni sistem, poboljšava san i smanjuje tjeskobu
Magnezijum reguliše određene hormone u vašem organizmu koji imaju umirujuće djelovanje na mozak, doprinose relaksaciji i opuštanju. Iz tog razloga manjak magnezijuma dovodi do slabijeg kvaliteta sna, pa čak i do nesanice. Ovaj mineral važan je za funkciju neurotransmitera koji se naziva GABA, a koji je zaslužan za lučenje serotonina, hormona sreće.

2. Podiže nivo energije
Magnezijum je važan i za aktivaciju adenozin trifosfata ili ATP-a. Riječ je o glavnom skladištu energije unutar vaših ćelija. Stoga, ako vam nedostaje ovaj mineral, stalno ćete osjećati umor.Manjak magnezijuma, takođe, znači da se i brže umarate tokom fizičkih aktivnosti, potrebno vam je više kiseonika i imate veći broj otkucaja srca.

3. Poboljšava probavu
Magnezijum neutrališe želudačnu kiselinu, te podstiče kretanje stolice kroz crijeva, stoga je za one koji pate od zatvora jako važno da uzimaju ovaj mineral. Magnezijum, takođe, opušta mišiće u cijelom probavnom traktu, kao i crijeva, što je dobar stimulans za pražnjenje. 

4. Uravnotežuje nivo natrijuma, kalijuma i kalcijuma u organizmu
Manjak magnezija u organizmu negativno se odražava i na nivoe drugih minerala, poput kalijuma, kalcijuma i natrijuma. On pomaže transportu  kalcijuma i kalijuma kroz ćelijske membrane.  U kombinaciji sa kalcijumom magnezijum igra važnu ulogu u oblikovanju kostiju, te u sintezi DNK i RNK. U slučaju nedostatka magnezijuma kalcijum se nepotrebno taloži u mekim tkivima u vašem organizmu.  Magnezijum je izuzetno važan i za normalne kontrakcije mišića i za sam srčani ritam, kao i za provođenje nervnih impulsa.

5. Smanjuje grčeve, bolove i napetost u mišićima
Ako nemate u organizmu dovoljno magnezijuma, mogli biste da osjećate grčeve u mišićima. Magnezijum je neophodan i za opuštanje i za kontrakciju mišića, kao i za normalno kretanje.

6. Ublažava migrenu i sprečava depresiju
Budući da magnezijum doprinosi boljoj cirkulaciji krvi, sprečava suženje krvnih sudova koje inače dovodi do povećanja krvnog pritiska, te otpušta hormone za ublažavanje bolova, uzimanje ovog minerala može spriječiti ili barem ublažiti pojavu migrene. Istraživanja su pokazala da su simptomi migrene oslabljeni kod onih ispitanika koji su uzimali dodatke ishrani s magnezijumom. Budući da magnezijum podstiče proizvodnju hormona serotonina, on uveliko pomaže i kod depresije. Neki stručnjaci smatraju da su jako niski nivoi magnezijuma u hrani jedan od važnih faktora koji pridonose sve većoj učestalosti depresije i drugih mentalnih oboljenja. Takođe, ako u organizmu nedostaje ovog minerala, on je podložniji različitim alergijama.

7. Čuva zdravlje srca i krvnih sudova
Neki magnezijum nazivaju „mineralom sa srcem“ – ne bez razloga. On, naime, uveliko pomaže zdravlju ovog organa. Osobe koje unose dovoljne količine ovog minerala imaju puno manji rizik od srčanih oboljenja. Sprečava kontrakcije i sužavanje krvnih sudova koje dovode do povišenog krvnog pritiska. Magnezijum je ključan i u sprečavanju srčanog udara, jer su neki slučajevi srčanog udara izazvanih upravo grčenjem koronarnih vena, zbog čega srce na kraju ostaje bez kiseonika.

8. Doprinosi zdravlju kostiju i zuba
Manjak magnezijuma i nije lako ustanoviti, a za to postoji opravdan razlog. Čak 57 posto tog minerala nalazi se u vašim kostima. Magnezijum je jako važan za metabolizam kalcijuma, te za pretvaranje vitamina D u aktivan oblik u tijelu. Dakle, on je neizostavna karika u izgradnji čvrstih kostiju. I ne samo to. Ako ste mislili da je kalcijum najvažniji za vaše zube, to nije točno. Naime, brojna su istraživanja pokazala da je za zube (kao i za kosti) najvažniji magnezijum. Zahvaljujući njemu vaši zubi mogu biti čvrsti i zdravi.

9. Magnezijum je važan u zaštiti mozga
Magnezijum je važan u zaštiti mozga od  uticaja teških metala kojima smo izloženi, poput aluminijuma, olova, žive… Nedostaje li vašem organizmu magnezijuma, prijeti vam i veći rizik od teških oboljenja poput Parkinsonove i Alcheimerove bolesti.

10. Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
Procjenjuje se da gotovo 50 posto dijabetičara ima nizak nivo magnezijuma u krvi. Istraživanja su pokazala da osobama koje imaju manjak ovog minerala prijeti veći rizik od dijabetesa tipa 2. Čak i ako unosite dovoljnu količinu magnezijuma, imajte na umu to da postoje određeni „kradljivci“ ovog minerala koji se kriju u lošoj ishrani, stresu i porocima.  Oni djeluju tako da dodatno troše vaše, ionako, predragocjene zalihe ovog važnog minerala.