Naučnici otkrivaju kojih pet namirnica trebate jesti ako želite duže živjeti :: Semberija INFO ::

 

Naučnici otkrivaju kojih pet namirnica trebate jesti ako želite duže živjeti


Svi vrlo dobro znamo da bismo se trebali hraniti što je zdravije moguće, a kako donosi San, pravilna prehrana smanjuje rizik od mnogih bolesti, jača naš imunitet i podržava razvoj mozga. A sada je novo istraživanje pokazalo da bi nam uključivanje određenih pet namirnica u svakodnevnu prehranu moglo pomoći da živimo duže.
 
Američki naučnici koji su se bavili ovom temom, zahvaljujući detaljnim analizama, otkrili su kako konzumacija cjelovitih žitarica, voća, povrća bez škroba, orašastih plodova i nezasićenih ulja može pomoći u značajnom smanjenju rizika od određenih smrtonosnih stanja.
 
"Ova zdrava biljna hrana povezana je s niskim rizikom od hroničnih bolesti poput bolesti srca, raka crijeva, dijabetesa, moždanog udara i smrtnosti opšte", rekla je autorica spomenute studije Linh Bui sa Harvarda.
 
Naime, istraživači su analizirali prehranu i zdravstvene rezultate preko 100 hiljada učesnika tokom više od tri decenija, a rezultati su pokazali kako su oni koji redovno konzumiraju ove namirnice živjeli duže i manje obolijevali od ranije spomenutih bolesti.
 
Pokazalo se kako su ljudi koji konzumiraju redovno ove namirnice imali 15 posto manje šanse da umru od raka ili srčanih bolesti. Ista grupa takođe je bila izložena 20 posto nižem riziku od smrti od neurodegenerativnih bolesti poput demencije i 50 posto nižem riziku od smrti od respiratornih bolesti.
 
U međuvremenu oni koji su konzumirali manje količine hrane biljnog porijekla i više namirnica poput crvenog mesa ili jaja imali su veću vjerovatnoću da će oboljeti od određenih hroničnih bolesti, pokazalo je istraživanje.

(Glas Srpske)