Narodna biblioteka „Filip Višnjić“: Predstavljena knjiga „Uzrečice i poštapalice Semberaca“ :: Semberija INFO ::

 

Narodna biblioteka „Filip Višnjić“: Predstavljena knjiga „Uzrečice i poštapalice Semberaca“


Autor knjige Ostoja Krstić, rekao je da je knjiga nastala sa ciljem da se sačuva srpsko nacionalno blago, onoliko koliko je to moguće.



- Naslov knjige govori da je ona logičan nastavak mog starosemberskog rječnika koji je objavljen 2005. godine. Jednostavno me tjerala obaveza prema svom narodu, prema svom rodnom kraju, prema zavičaju.Izabrao  sam 4.000 riječi u kojima se nalaze  običaji slavski, vašari, čobanske igre, čak i neki recepti.Knjiga je logičan nastavak tog starosemberskog rječnika .Smatram i sada da bih ostao dužan svom narodu i rodnom kraju, da nisam stavio, ovom knjigom, tačku na ovo. Danas je Svjetski dan knjige i presrećan sam što se, eto, ova moja monografija , najverovatnije posljednje djelo i posljednji moj govor pred Sembercima ,dešava baš na ovaj dan”,istakao je Krstić.



 Sveštenik Velislav Mišura zahvalio je autoru na ovakvoj knjizi, koja za njega ima posebno značenje.

-Profesor Ostojić je porijeklom iz Batkovića, a svoj život je nastavio daleko od Batkovića i nikada ga nije zaboravio , često dolazi, posebno sada kako je otišao u penzionerske dane. Često nas obilazi i često ratgovaramo o svemu onome što tišti naš narod. Ova knjiga zaista ima jedno veliko značenje u današnjim teškim vremenima za srpski narod uopšte.Ugrožen nam je najviše identitet, koji se čuva kroz jezik i kulturu, a ova knjiga je baš jedan dobar temelj za očuvanje tradicije i culture, jer te uzrečice i poštapalice koje su se koristile nekad u našem narodu i dan-danas se koriste” rekao je Mišura, zahvalivši se profesoru Ostojiću što ga je pozvao da večeras učestvuje na promociji.


 
 Novinar i književnik Tihomir Nestorović, koji je i sam odrastao uz brojne poštapalice i uzrečice, naglasio je da su generacije prije nas veoma lijepo pričale,da je svaka od tih uzrečica  i poštapalica bila smislena, bez viška i bez stranih riječi,te da će ova knjiga jedan dio toga, sačuvati za sva vremena. 

(Semberija info)