Veliko interesovanje iz Republike Srpske za Osmi teatarski festival "Pozorišno proljeće" u Šapcu koji traje do sutra :: Semberija INFO ::

 

Veliko interesovanje iz Republike Srpske za Osmi teatarski festival "Pozorišno proljeće" u Šapcu koji traje do sutra


Za Semberija info: Mladen Vasilić

Sutra će biti spuštene zavjese ovogodišnjeg Osmog teatarskof festivala "Pozorišno proljeće", čiji je domaćin čuveno Šabačko pozorište. Po prvim, preliminarnim ocjenama biće ovo najbolja pozorišna svetkovina održana u gradu na Savi u posljednjih desetak godina.

Veliki zaljubljenik u teatar, pisac mnoštva teatarskih predstava i tridesetak romana, akademik Dragan Damjanović, predsjednik Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika svjedoči da je festival trijumfovao, već, u svemu, od kvalitetnih predstava, sjajne organizacije, zavidnog interesovanja publike, domaćinskog dočeka umnetnika i gostiju, po čemu će, bez sumnje, biti upamćen na mnoga ljeta.

-Direktorka Šabačkog pozorišta, Aleksandra Delić, sa svojom ekipom, pokazala je da je Šabac bio i ostao grad gorostas što se pozorišta tiče, i po svojim i po izboru predstava koje stižu na ovdašnju scenu -kaže akademik Damjanovićm

. Slogan ovogodišnjeg festivala je ,,Čovjekova sudbina-snovi i stvarnost“, a otvoren je predstavom Narodnog pozorišta Sombor ,,Ljudi od voska“ Mate Matišića. Festivalske dane ispoštovali su, na najbolji mogući način, i zvaničnici, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, državni sekretar u Ministarstvu kulture Milorad Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede dr Boban Birmančević i predsjednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

-I ove godine selektor Miroslav Miki Radonjić, na odgovoran i profesionalan način, odabrao je pet vrhunskih predstava koje su obilježile domaću produkciju od februara prošle do januara ove godine, kako bi na najbolji mogući način pozorišnu umjetnost približio publici. Tako da su pred ljubiteljima pozorišta reprezentativne, sadržajne i žanrovski različite predstave. Drago mi je što iz godine u godinu pomjeramo granice i nudimo nove poglede u svijetu pozorišne kulture. Nastavićemo sa podrškom kulturnim projektima u Šapcu, kako bismo doprinjeli afirmaciji i sveopštem razvoju kulture u našem gradu- izjavio je gradonačelnik Aleksandar Pajić.

U ime potpredsjednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković,  državni sekretar u ovom ministarstvu Milorad Ivanović poručio  je da je festival ,,Pozorišno proljeće” postao prepoznatljiv simbol ne samo Šabačkog pozorišta i kulture ovog grada, nego i naše zemlje.

 -Grad s pozorišnom tradicijom dugom 184 godine i grad Ljubiše Jovanovića sasvim očekivano postaje svakog proljeća mjesto susreta najboljih domaćih pozorišnih predstava iz prethodnih godina. Time je zapravo nastavljena bogata festivalska tradicija zasnovana još u doba bivše Jugoslavije, koja je nastavila da traje u našem vremenu. Manifestacija sa jasnom programskom koncepcijom poput ,,Pozorišnog proljeća” pokazala je svoju važnost time što tokom trajanja festivala grad postaje kulturna prinestonica zemlje u kojoj je za vreme trajanja manifestacije sve okrenuto ka pozorištu i kulturi - rekao je Ivanović.