Robuje muzici :: Semberija INFO ::

 

Robuje muzici


Dušan Sekulić, virtuoz na harmonici, o uspjesima i planovima 
 
Virtuoz na harmonici Dušan Sekulić iz Bijeljine, zahvaljujući svom maestralnom umijeću postigao je svjetsku slavu. Iako je harmonika na ovim prostorima sinonim za sviranje narodne I folk muzike, Sekulić na ovom instrument svira klasičnu muziku. Kako je ,,zaplovio u vode klasične muzike’’ i ko mu je bio pravi učitelj govori za ,,Semberske novine’’. 

 
Dušan Sekulić je na svjetskom nivou poznato ime u oblasti klasične muzike. Na početku razgovora nameće se i ono standardno, ali logično, pitanje kako ste to postigli?
- Kao i sve u životu, ključ uspjeha je mukotrpan rad, odricanje, posvećenost, predanost muzici i konstantan rad na usavršavanju i učenje. Ništa nije došlo preko noći i dan - danas provodim dane i dane vježbajući. Kako to volim reći:,,Robujem muzici’’.
 
Kako objašnjavate da ste se već od pete godine zainteresovali za klasičnu muziku, a rođeni ste u Sarajevu, ,,srcu sevdaha''?
- Što se tiče ovog pitanja, ja za klasičnu muziku nisam bio zainteresovan, moram da priznam, sve do upisivanja srednje škole, tad sam se tek polako počeo inficirati njom. Ali, ozbiljno shvatanje klasične muzike se desilo tek na konzervatorijumu.
 
Da li je klasična muzika Vaš najveći izazov i životno opredjeljenje?
- Definitivno, klasična muzika je najveći izazov, jer je najzahtevnija, najsavršenija i najteža za izvođenje i zato i jeste svuda u svijetu na vrhu ljestvice u muzičkim žanrovima. Životno opredjeljenje mi je sva muzika koja spada pod umjetnost i koja spada pod okrilje kulture. Da li je to ono što se stvara samim izvođenjem ili istorijom, nije toliko bitno. Smatram da bi se što više svi trebali informisati i učiti o različitim muzičkim žanrovima, jer samo tako mogu da prepoznaju razliku između dobrog i lošeg.
 
Magistrirali ste na prestižnom Bečkom konzervatorijumu ,,Franc Šubert'' u klasi svjetski poznatog mr Jovice Đorđevića. Koliko je on uticao na Vas i na savladavanje tehničkih sposobnosti?
- Mogu slobodno reće da je najveći uticaj na to što sam danas  baš imao profesor Jovica Đorđević, iako svi koji su bili uključeni u moj rad, sazrijevanje i školovanje imaju svoj uticaj. Međutim, on mi je totalno promijenio shvatanje muzike. Natjerao me je da je ,,živim dok je stvaram’’, da je iznosim onako kako je osjećam i da te emocije prenesem na publiku. Tehničke sposobnosti koje sam usavršio kod njega u klasi su samo jedna od stvari koji se doprinijele svemu tome i naravno da je lakše kad nemate tehničkih problema pri sviranju nekih dionica ili pasaža, ali na kraju svaki segment je jako bitan.
 
Nastupali ste u svjetskim metropolama. Ima li razlike u ponašanju publike od kontinenta do kontinenta?
- Razlika u publici je samo u ponašanju, prihvatanju, poznavanju, ali na kraju je najbitnije da nađete put do njihovih osećanja i da im izazovete emociju. Svi smo mi ipak ljudi.
 
Vi i komponujete muziku i nastupate sa bendom. Šta komponujete i da li kombinujete stilove i instrumente?
 - Komponujem trenutno autorsku muziku, a pri tom radimo i obrade raznih kompozicija za koje mislim da bi se svidjele publici i koje bi bilo interesantno čuti na harmonici. Ako je orkestar u pitanju, normalno je da kombinujete instrumente, dajući pojedinim, u određenim kompozicijama više prostora. A sviramo, slobodno mogu da kažem, sad sve stilove i vežemo ih gdje god mislimo da bi to lijepo zvučalo. Fuzija zvukova i stilova. 
 
Sa 33 godine imate sjajnu karijeru na kojoj bi Vam mnogi zavidjeli. Koja je formula takvog uspjeha?
- Formula uspjeha je jednostavna - jako puno rada, posvećenosti i odricanja.
 
Kako sebe, za dvadesetak godina, vidi Dušan Sekulić?
- Za 20 godina nadam se da ću imati više vremena da se posvetim svojim najmilijima, da ću tad već moći malo mirnije da živim, jer nadam se da ću do tad ostaviti iza sebe nešto i ubirati plodove svog rada. Nedostaje mi samo malo više vremena za moje najmilije, a nekad i za sebe.   
 
Pred Sekulićem je, kaže, još jedan ozbiljan izazov. Riječ je o projektu "Upoznaj muziku".
- To je do sad najveći, najozbiljniji i najzahtevniji projekat koji ću raditi što se tiče muzike i biće više različitih segmenata uključeno u to. Posebna veličina tog projekta je što kreće baš iz Bijeljine i naš je proizvod, najavljuje Dušan Sekulić. 

Verica Zelenović