OTVORENA IZLOŽBA „12 MINUTA SLAVE“: UMJETNOST U SLUŽBI RAZVOJA EKOLOŠKE SVIJESTI :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA IZLOŽBA „12 MINUTA SLAVE“: UMJETNOST U SLUŽBI RAZVOJA EKOLOŠKE SVIJESTI


U Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ večeras je otvorena  izložba akademske slikarke Vesne Antešević, "12 minuta slave". Antešević je završila Likovnu akademiju u Banjaluci a do sada je organizovala nekoliko samostalnih izložbi te uzela učešće na velikim broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Mlada slikarka do sada je učestvovala u nekoliko projekata koji se bave problemom zaštite i očuvanja životne sredine.



-U svojim radovima bavim se temama koje prožimaju pojam konzumerizma i masovne proizvodnje, gdje se kao glavni motiv izdvajaju plastične kese koje se pojavljuju kao neizostavni dio u upotrebi od strane savremenog potrošačkog društva. Inspiriše me lakoća i fluidnost tog plastičnog materijala, koji pruža neograničene mogućnosti oslikavanja jednostavne i lomljive forme kroz vizuelni prikaz lijepog i na prvi pogled privlačnog za posmatrača. U ravni našeg svakodnevnog življenja svojim slikama želim probuditi svjest kod ljudi i ukazati na problem prekomjerne upotrebe plastike koja dovodi do uništavanja i zagađenja životne sredine“, rekla je Vesna Antešević.



Vesna Antešević rođena je 17. maja 1997. godine u Banjaluci, gdje završava srednju Tehnološku školu, smjer Likovni tehničar. U periodu od oktobra 2016. do juna 2017. godine pohađala je časove škole ikonopisa u Banjoj Luci. Godine 2017. upisuje se na Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjauci, odsjek slikarstvo. Osnovne studije završava 2021. godine u klasi profesorice Borjane Mrđa, a trenutno je na master studijama na odsjeku za slikarstvo. Dobitnica je nagrade Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci za mozaik; nagrade Kulturnog Centra UDAS za slikarstvo, te plakete Kulturnog centra Banski Dvor za najboljeg studenta smjera za slikarstvo.

Izložba će biti otvorena za javnost do 25. februara.

(Semberija info)