OTVORENA IZLOŽBA „PISMA DUČIĆA I MAGE“ :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA IZLOŽBA „PISMA DUČIĆA I MAGE“


U Bijeljini se danas održava kulturna manifestacija „Dučićevi i Magini sati“, posvećena pjesnicima Jovanu Dučiću i Magdaleni Magi Živanović. Radi se o prvoj ovakvoj manifestaciji koja je posvećena mladom paru koji je volio poeziju ali i jedno drugo. Iza ove kulturne manifestacije stoji Gradska uprava Grada Bijeljina, JU „Muzej Semberije“ i Galerija Centra za kulturu „Semberija“.



Program manifestacije započeo je otkrivanjem biste Jovanu Dučiću pred bijeljinskom osnovnom školom koja je nazvana upravo po njemu a nastavljen je izložbom „Pisma Dučića i Mage“ u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“. Izložba obuhvata ljubavna pisma koja je Jovan Dučić slao Magdaleni Živanović.



-Ova pisma dobili smo iz Matice srpske iz Novog Sada. Dobili smo zapravo skenirana pisma a naš Muzej Semberija je na osnovu pisama uredio ove panoe. Takođe, značajno je da istaknem i da je Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ iz Bijeljine dalo svoj doprinos omogućivši nam da iz legata Jovana Dučića iz Trebinja dobijemo još neke materijale u vezi Dučićevog života i rada, koje smo takođe izložili u našoj Galeriji. U prvom planu su dakle, pisma koja je Jovan Dučić pisao Magdaleni Živanović negdje s jeseni 1894. godine, dakle kada on više nije bio u Bijeljini. Pisma su bila dijelom porodične zaostavštine koju je Matici srpskoj ostavio Magdalenin sestrić prije nekih 40-tak godina. Ova pisma su potvrdila sve one, da tako kažem čaršijske priče koje su se po Bijeljini pričale decenijama nakon odlaska Jovana Dučića iz našeg grada: postojala je ljubav između mladog učitelja i pjesnika i prve bijeljinske pjesnikinje, Magdalene Mage Živanović. Međutim, ovo je samo jedna strana priče. Mi nemamo pisma koja je Magdalena pisala Dučiću. Pored toga, trudili smo se da predstavimo neke osnovne elemente života u Bijeljini s kraja 19. vijeka“,  izjavila je Tanja Lazić, ispred Muzeja Semberije naglasivši da će izložba, zbog ranije preuzetih obaveza gradske Galerije, biti postavljena još samo sutra, te da će biti šteta ako se u nekoj drugoj prilici, u mnogo dužem vremenskom periodu, ponovo ne postavi izložba „Pisma Dučića i Mage“.



(Semberija info)