Obilježeno 170 godina postojanja Osnovne škole “Stevan Nemanja” :: Semberija INFO ::

 

Obilježeno 170 godina postojanja Osnovne škole “Stevan Nemanja”


Jedna od najstarijih osnovnih škola na području sjeveroistočnog dijela  Republike Srpske i BiH, Osnovna škola “Stevan Nemanja” u Gornjem Dragaljevcu obilježila je danas izuzetno vrijedan jubilej - 170 godina rada i postojanja.



 Jovica Đokić, direktor ove škole, istakao je da se ova škola kroz istoriju suočavala i borila sa ratovima i bunama, ali je opstala, uprkos svemu.



 “Danas je naš najveći problem što se broj učenika iz godine u godinu smanjuje. Škola ima dvanaest odjeljenja, dvije škole obrazuju djecu do devetog razreda, ostale do petog razreda. U pet sela nismo imali upisane đake prvake. Trenutno imamo 266 učenika, dok je u ovu školsku godinu upisano 27 prvačića. Ukoliko ovu školsku godinu poredimo sa generacijom iz 1981/1982. godine, vidjećemo da je tada bilo upisano 169 đaka prvaka, a od tada je prošlo nekih četrdesetak godina. Naši školski objekti su u dobrom stanju. Centralna škola je izgrađena 1961. godine. Prije toga stara škola se nalazila kod Manastira. Najveći problem trenutno imamo sa krovnim konstrukcijama, jer krovovi prokišnjavaju”, istakao je direktor Đokić, naglasivši da škola ostvaruje dobru saradnju na lokalnom i republičkom nivou, odnosno sa Gradskom upravom i resornim ministarstvom.



Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Željka Stojičić, koja je prisustvovala obilježavanju jubileja škole u Gornjem Dragaljevcu, poželjela je da ova škola još dugo psotoji i radi, na zadovoljstvo sadašnjih generacija i budućih naraštaja.



 “Vlada Republike Srpske puno ulaže u obrazovni sistem u Republici Srpskoj, u školsku infrastrukturu i u stvaranje preduslova da se nastava i obrazovanje organizuju u optimalnim uslovima i na savremen način. To znači ulaganje u digitalizaciju i informatizaciju procesa, kako bi se nastavnicima olakšao proces rada. Na tom putu postoje i problemi koje u hodu rješavamo. Nadam se da idemo ka tome da taj obrazovni proces dovedemo na jedan zavidan nivo”, istakla je ministar Željka Stojičić.

 Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović čestitao je veliki jubilej učenicima i nastavnom kadru Osnovne škole “Stevan Nemanja”, istakavši da ovakvi jubileji predstavljaju pravu vrijednost i dragocjenost.



 “Kroz istoriju ove škole izvojevana je velika pobjeda na putu prosvjećivanja naroda, baš onako kako su nas učili i vodili Sveti Sava, Dositej Obradović, Vuk Karadžić i brojni  drugi naši prosvetitelji. I oni su doprinijeli da sadašnje generacije nauče i sačuvaju svoj jezik, pismo i tradiciju, naše običaje”, istakao je gradonačelnik Petrović.



(Semberija Info)