ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U OKVIRU 30. „VIŠNjIĆEVIH DANA“ :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA U OKVIRU 30. „VIŠNjIĆEVIH DANA“


U Velikoj sali Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina, večeras je održana svečana akademija u okviru tradicionalne kulturne, 30. po redu manifestacije „Višnjićevi dani“.



Slaviša Mikić, predsjednik Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina, istakao je da manifestacija „Višnjićevi dani“ jedna od četiri najveće i najznačajnije kulturne manifestacije na prostoru Republike Srpske.



-Prosvjetina misija je da obrazuje publiku i to moramo postaviti kao strateški cilj, dugoročno. Mi želimo da posaljemo ozbiljne poruke, da građani dolaze iz najdubljih i najtoplijih pobudada prate kulturne sadržaje koje mi pripremamo, Naši sadržaji su uvijek edukativni, usmjereni na nacionalnu kulturu na ono što je okosnica nacionalnog identiteta, ono što je prava i stalna vrijednost“, istakao je Mikić i dodao da postoji veliko interesovanje za ono što oni rade, te da smatra da će ono iz godine u godinu biti još veće jer se bave onim što će biti od koristi i ostalim kulturnim faktorima na području grada Bijeljina.



Profesor dr Boško Suvajdžić, profesor na Filološkom fakultetu Univerzitet u Beogradu, predsjednik „Vukov zadužbine“ besjednik na Svečanoj akademiji povodom „Višnjićevih dana“ kazao je da je okosnica njegove besjede o Filipu Višnjiću, uticaji i percepcija njegovog djela danas, kao i njegov značaj kao klasika srpske književnosti.



-Filip Višnjić je klasika srpske književnosti i to ne samo svojom ustaničkom epikom, nego celokupnom pojavom koja je doprinela da bude doživljen kao poslednji aed Evrope, kao srpski Homer, preteča Njegoša i na neki način pesnik koji najavljuje Njegoševe astralne nebeske uzlete. Mislim da je Višnjić i danas živ, treba pokazati na koji način, koliko i kako se reflektuje u savremenom srpskom stvaralaštvu“, zaključio je Suvajdžić.

(Semberija info)