Bečka „Prosvjeta“ predstavila svoj rad Bijeljincima :: Semberija INFO ::

 

Bečka „Prosvjeta“ predstavila svoj rad Bijeljincima


U prostorijama Sokolskog doma u Bijeljini večeras je predstavljeno SPKD „Prosvjeta“ iz Austrije, s ciljem da se u okviru Kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“  koju organizuje SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina predstavi rad SPKD „Prosvjete“, kako iz Republike Srpske, tako i iz dijaspore.

Jelina Đurković, profesor narodne književnosti kazala je da SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina postala veoma aktivna, te da je počela da uvezuje ostale odbore „Prosvjete“, te da su danas počeli sa odborom iz Beča.



-Izabrali smo najaktivniju „Prosvjetu“ u dijaspori da je predstavimo u Bijeljini i da uspostavimo veze. Godinama, „Prosvjeta“ iz Beča nama šalje izvještaje o svom radu i mi u našoj „Srpskoj vili“ gdje imamo skučen prostor povremeno objavimo neke od izvještaja i ono što oni rade. Veliko nam je zadovoljstvo što su došli predstavnici društva iz Beča i što su se predstavili ovoj publici, da vidimo šta rade, a rade mnoge stvari“, kazala je Đurkovićeva.

Srđan Mijalković, osnivač i potpredsjednik SPKD „Prosvjeta“ Austrija, osnivač i rukovodilac Prosvjetine dopunske škole Austrija rekao je da su odbor „Prosvjete“ u Austriji osnovali 2011. godine, te istakao da osim odbora u Beču imaju i odbore u Štutgartu, Švajcarskoj, te da se i dalje šire.



-Od samog početka odbor u Beču radi na sličan način kao što radi odbor u Bijeljini i drugi odbori širom RS i sveta. Sa bijeljinskim odborom „Prosvjete“ intenziviraćemo saradnju koja već dug niz godina traje i nama je veoma važna. Nedavno je kod nas boravio predsjednik bijeljinske „Prosvjete“ Slaviša Mikić, gdje je prisustvovao svečanoj akademiji povodom desetogodišnjice „Prosvjetinih“ škola. To je bila sjajna prilika da se upoznamo malo bolje i da dogovorimo konkretne projekte. Tako smo već danas od Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ dobili određen broj knjiga  za našu biblioteku, a prikupljanje knjiga nastaviće se i dalje. Planiramo i međusobna gostovanja, kao i saradnju u oblasti izdavaštva“, zaključio je Mijalković.

(Semberija info)