Slaviša Mikić: ​U susret jubilarnim Tridesetim „Višnjićevim danima“ :: Semberija INFO ::

 

Slaviša Mikić: ​U susret jubilarnim Tridesetim „Višnjićevim danima“



 Izvor: Semberija info / Lj. Ljubojević

Slaviša Mikić: Manifestacija velikom srpskom pjesniku i guslaru u čast


Tradicionalna kulturna manifestacija, Trideseti jubilarni „Višnjićevi dani“, biće održana od trećeg do osmog novembra i okupiće veliki broj kulturnih stvaralaca, književnika, besjednika, recitatora, pjesnika i guslara koji će besjedama, recitalima, pjesmama  i usmeno izgovorenom riječju  svjedočiti o velikom epskom djelu slijepog srpskog pjesnika i guslara Filipa Višnjića.

Slaviša Mikić, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Bijeljina, koje i ove godine organizuje „Višnjićeve dane“ kaže da će ova manifestacija biti otvorena trećeg novembra u 10 časova ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ podizanjem zastave „Višnjićevih dana“.

„Nakon obraćanja prisutnima gradonačelnika Ljubiše Petrovića, direktorice Biblioteke Željane Arsenović i mog obraćanja, predviđeno je izvođenje tradicionalnih pjesama, nastup recitatora iz Gimnazije „Filip Višnjić“ i nastup guslarke Violete Krajišnik. Istoga dana biće organizovano takmičenje recitatora i besjednika, učenika osnovnih i srednjih škola i studenata u prostorijama Centra za kulturu. Naveče će u Biblioteci biti organizovana promocija knjige „Dukat Paje Zlojutra“, autora Tihomira Nestorovića. Dan kasnije, četvrtog novembra, u posjetu nam stižu članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Austrija” iz Beča i oni će se na najbolji način predstaviti u Bijeljini te večeri u programu “Kultura u dijaspori”, kaže Mikić, napomenuvši da će te večeri, četvrtog novembra, u 19 časova, biti održana i Svečana akademija.

“Besjednik na Svečanoj akademiji biće profesor doktor Boško Suvajdžić, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nastupiće i združeni horovi “Srbadija”, Hor Pedagoškog fakulteta, etno grupa, učenici Gimnazije “Filip Višnjić” i guslar Mihajlo Stevanović. U nedjelju, petog novembra, biće organizovan koncert Gradskog tamburaškog orkestra iz Banjaluke u velikoj sali Centra za kulturu. Ulaz je slobodan, kao i na sve druge događaje”. 

Mikić kaže da je šestog novembra predviđena  posjeta manastiru Tavna, polaganje vijenaca na Spomen - obilježje Filipu Višnjiću u Trnovi. U galeriji Centra za kulturu toga dana biće organizovan Okrugli sto “130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog”.

“Planiramo i organizovanje izložbe u saradnji sa “Semberskim novinama”, pod nazivom “Višnjićevi dani kroz vrijeme”, kao i guslarsko - poetsko veče. U realizaciju ovog programa uključeni su SKUD “Semberija”, Udruženje guslara i glumci Gradskog pozorišta. Svoj program u okviru “Višnjićevih dana” pripremiće i Savez slijepih i slabovidih lica Republike Srpske. Vijenci će biti položeni i na spomenik Filipu Višnjiću u Međašima, a biće organizovan i  poetski čas učenika područne škole “Petar Kočić” iz Međaša. 

Za kraj ove manifestacije planirana je izložba tapiserija Katarine Aćimović u Muzeju Semberije, proglašenje najboljih besjednika i recitatora, proglašenje rezultata literarnog konkursa, kao i promocija novog broja “Srpske vile”. Biće organizovan i prigodan program za djecu predškolskog uzrasta u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”, nakon čega će osmog novembra biti svečano zatvorena ovogodišnja manifestcaija “Višnjićevi dani”.