Bijele noći u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Bijele noći u Bijeljini



Semberija info: S. Ristanović

U Galeriji Centra za kulturu „Semberija“  Bijeljina večeras je održan kulturni događaj posvećen liku i djelu velikana ruske i svjetske književnosti F. M. Dostojevskog pod nazivom „Bijele noći u Bijeljini“. Organizatori ovog kulturnog događaja bili su Društvo „Planeta knjiga“ iz Bijeljine, kao i Centar za kulturu „Semberija“ Bijeljina, a specijalni gosti bili su prof. dr Dragan Petrović i književnica Angelina Petrović.



- Ovo veče smo posvetili Dostojevskom, jer svi znamo da je on jedan od najvećih svjetskih romansijera. Posjetioci su imali priliku da uživaju u bogatom sadržaju, jer je veče bilo propraćeno čitanjem i govorenjem poezije i ruske književnosti od strane domaćih učesnika. Program je sve vrijeme bio propraćen ruskim pjesmama u izvođenju vokalno – instrumentalnog  sastava „Petroplavlovski pojci“. Naš cilj i naša želja bila je da organizujemo nešto novo, što do sada nije bila praksa i što se nije dešavalo u Bijeljini i nadamo se da će u budućnosti ovakva kulturna manifestacija postati tradicionalna“, rekla je Tanja Dragić, jedna od organizatora „Bijelih noći u Bijeljini“ i član Društva „Planeta knjiga“.



Profesor dr Dragan Petrović, istakao je zadovoljstvo na gostovanju na „Bijelim noćima u Bijeljini“ i kazao da je večeras govorio o Dostojevskom, kao i o ambijentu u to vrijeme u Rusiji, kao i danas.

- Dostojevski je bio jedan od najvećih pisaca Rusije i svetski poznat. Za nas Srbe je veoma bitno da se on veoma pozitivno odnosio prema Srbima za vreme Velikog rata. Tada je veliki broj ruskih dobrovoljaca učestvovao u ratovima, kao što je bio bosanskohercegovački ustanak, kada su Srbija i Crna Gora ratovale protiv Otomanske imperije. Prema tome, i u današnje vreme kada se menja svetski poredak, Dostojevski je ostao jedno zaštićeno ime svetske kulture, tako da mi je bilo veliko zadovoljstvo da u Bijeljini, jednom prekrasnom gradu da učestvujem u ovoj manifestaciji“, zaključio je Petrović.