Od 16. do 27. oktobra „Meraki Mural Fest“ u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Od 16. do 27. oktobra „Meraki Mural Fest“ u Bijeljini



U Bijeljini će se ove godine po drugi put održati „Meraki Mural Fest“ koji će trajati u periodu od 16. do 27. oktobra. Prošlogodišnji festival okupio je umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, kao i polaznike Slikarske radionice „Sfumato“, te je tada oslikano šest murala.

Marija Tica Kovačević, glavni organizator „Meraki Mural Fest – a“ za portal „Semberija info“ istakla je da su nakon završenog prvog „Meraki mural Festa“ dobijali izuzetno lijepe komentare za urađene murale, te da su zahvaljujući komentarima sugrađana nastavili sa organizacijom festivala.



- Nadam se da će festival postati tradicionalan, što je naša želja. Prve godine je grad Bijeljina dobio šest murala, a i ove godine će isto toliko. U organizaciji festivala najviše nas podržava Gradska uprava Grada Bijeljina, Turistička organizacija Grada Bijeljina, te Kolorit iz Banjaluke sa bojama. Za sada su bukirane umetnice iz Srbije i BiH, a trenutno je završen konkurs za još jednog umetnika ili umetnicu, a u uži izbor su ušli umetnici iz Italije i Francuske.  Za dve godine Bijeljina će imati 12 murala , što je u suštini mnogo više murala od Prijedora koji važi za grad murala u Republici Srpskoj. “, kazala je Marija Tica Kovačević i dodala da će kao i prošle godine organizovati slikarsku radionicu, a ove godine biće moderna, kao i tribinu na kojoj će se razgovarti o muralima, umjetnicima, kao i tehnikama oslikavanja zidova.

- Prošle godine smo imali ogroman problem sa dobijanjem dozvola za crtanje, a i ove godine imamo isti problem. Ovim putem bih apelovala bih na direktore škola da nam predlože svoje zidove, kao i na predsjednike zajednica etažnih vlasnika, a sve potrebne informacije mogu dobiti putem maila ili fejsbuk i instragram stranice „Meraki Mural Fest“, kao i sve informacije o našim aktivnostima. Takođe, pozvala bih i sve firme koje su zainteresovane da nas podrže i da budu naši sponzori, kao i sve zainteresovane koji žele da budu volonteri i asistenti za vreme trajanja festivala i da na pravi način dočekamo ove umetnike i pokažemo divno lice naše Bijeljine“, zaključila je za „Semberija info“ Marija Tica Kovačević.
 

Semberija info - S. Ristanović