''Kočićeva nagrada'' dodijeljena književniku Đorđu Sladoju :: Semberija INFO ::

 

''Kočićeva nagrada'' dodijeljena književniku Đorđu Sladoju


Tradicionalna manifestacija „Kočićev zbor“, posvećena velikom književniku i narodnom tribunu, i ove godine obilježava se u znaku slogana Istina, sloboda i domovina. Ovogodišnja „Kočićeva nagrada“ dodijeljena je književniku, hercegovačkih korijena sa vojvođanskom adresom, Đorđu Sladoju.

Književnik Đorđo Sladoje, jednako koliko i njegov znameniti prethodnik, književnost ne doživljava kao samosvrhovitu, apartnu činjenicu, već kao suštinsku posvećenost svojoj kulturi. U svojim knjigama govori o veličanstvenim uzletima, ali i tragičnim udesima i ožiljcima savremenog doba. U dodjeljivanju nagrade Sladoju, žiri je bio jednoglasan. Petar Kočić je veliki silan pisac čiji je jezik raskošan i bogat jer je iz naroda, kaže Sladoje, ponosan na ovu nagradu.

ĐORĐO SLADOJE, književnik

"Njegovi pejzaži kako prirodni tako i socijalni su sugestivni i teško se zaboravljaju; samo se sjetite priče Kroz mećavu. njegova je mećava strasnija od one u stvarnosti".

Nagradu „Zmijanjče“, koja se dodjeljuje za najboljeg mladog pisca iz Republike Srpske, ove godine dodijeljena je Kristini Lopatić, učenici devetog razreda Osnovne škole „Srbija“ sa Pala.

 KRISTINA LOPATIĆ, dobitnica nagrade "Zmijanjče"

"Veoma sam ponosna što sam osvojila jednu ovakvu nagradu, naročito jer znam koliko je ona vrijedna i čije ime nosi. Moje djelo, pjesma za koju sam nagrađena, zove se Čuvajmo Republiku Srpsku, i kao što i sam naslov govori, mi treba da čuvamo našu otadžbinu, baš kao što je i Kočić to radio Petar Koćić, pisac i pjesnik, preminuo je mlad u dobi od 39 godina, ali je ostavio za sobom kapitalna djela domaće književnosti".

ŽELjKA STOJIČIĆ, ministrica prosvjete i kulture u Vladi RS

"Mogu da kažem da su djelo i lik Petra Kočića sastavni dio obrazovnog sistema cijele Republike Srpske i sistema umjetnosti, te je upravo zbog toga naša obaveza da njegov lik i djelo čuvamo. Na pjesnicima i književnicima je da oni, kroz svoje izražavanje, približe svima nama djelo Kočića, ne samo kao književnika i pjesnika, nego i kao narodnog tribuna, borca za pravdu i slobodu riječi i misli".

U okviru manifestacije, mladi glumci su čitali odlomke iz najznačajnijih Kočićevih djela ispred porte Hrista Spasitelja. 


​BHRT