SJEĆANjE NA STRADANjA SRPSKOG NARODA TUZLANSKE REGIJE :: Semberija INFO ::

 

SJEĆANjE NA STRADANjA SRPSKOG NARODA TUZLANSKE REGIJE


Velika sala Centra za kulturu „Semberija“ večeras je bilo mjesto sjećanja. Prije nekoliko mjeseci se naime, navršilo 30 godina od egzodusa Srba tuzlanske regije. Ovaj tužni jubilej bio je povod da Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica prirede knjigu “Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda“. Večeras promovisana knjiga svjedoči o zločinu nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije u Tuzli 15. maja 1992. godine i stradanju srpskog naroda tuzlanske regije tokom 20. vijeka.



-Stradanja i egzodusi su više pravilo nego izuzetak u istoriji srpskog naroda. Kolika je muka napustiti rodni kraj i sva iskušenja koja uz to idu znaju današnje generacije naših Tuzlaka. Ovo djelo, ova knjiga neće ostati usamljena. Uporno ćemo raditi na prikupljanju dokumenata i o ovom i o drugim zločinima kako bismo sačuvali sjećanje na ružno vrijeme koje je naš narod prebrodio“, rekao je u svom obraćanju Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.



Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica iz Banja Luke naglasio je posvećenost ove institucije temeljnom zadatku zbog koje je osnovana. Centar je tokom ove godine učestvovao u izradi jedanaest ovakvih publikacija koje govore o zločinima nad srpskim narodom širom BiH a za sljedeću godinu su planirali još veći broj djela.
 
Izdavači knjige su Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Banja Luka i Izdavačka kuća Eparhije zvorničko-tuzlanske „Sinaj“.



-Glavna tema knjige su svakako stradali vojnici 15. maja 1992. godine. Međutim, zadatak ove knjige je mnogo širi. Ona ima zadatak da širi kulturu sjećanja, da se suprotstavi jednoj negativnoj osobini našeg naroda a to je zaborav. A zaboravljali smo prethodnih decenija zbog raznoraznih razloga. Zahvalio bih se autorima ove knjige koji su znalački odradili svoj dio posla tako što su događaj iz maja 1992. godine stavili u širi istorijski kontekst i tako čitaocima argumentovano približili okolnosti u kojima su Srbi na području tuzlanske regije živili tokom 20. vijeka“, rekao je Bojan Čečar, glavni i odgovorni urednik IK Eparhije zvorničko-tuzlanske „Sinaj“

Prema riječima organizatora, ovo je prva knjiga u ediciji „Svjedoci stradanja“ koja ima zadatak da prikupljanjem i publikovanjem istorijske dokumentarne građe o stradanjima srpskog naroda tuzlanske regije doprinese njegovanju kulture sjećanja.

Pokrovitelji knjige “Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda“ su Vlada Republike Srpske, Eparhija zvorničko-tuzlanska i Grad Bijeljina.

(Semberija info)