Izložba fotografija - Žive smo, Kornelije Zuhan :: Semberija INFO ::

 

Izložba fotografija - Žive smo, Kornelije Zuhan


Izložba fotografija ,,Žive smo“ , njemačke autorice Kornelije Zuhan, otvorena je u Hotelu ,,Drina“. Ovaj foto-dokumentarni izraz na najslikovitiji način predstavlja pobjedu žena nad problemima i traumama koje su ih tokom rata, ali i u postratnim vremenima zadesile. 

Izložba ,,Žive smo“- Snovi žena u BiH i težak put do njihovog ostvarenja govori o snovima 11 žena koje su preživjele rat u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1995. godine. 

Žene s fotografija su ujedno korisnice programa Udruženja ,,Snaga žene“ iz Tuzle, a u čijoj organizaciji je, u saradnji sa Fondacijom ,,Lara“, izložba postavljena u Bijeljini. Predsjednica Udruženja ,,Snaga žene“ prim. dr Branka Antić Štauber istakla je kako je riječ o ženama koje su u ratu preživjele logor, a u logoru različite vrste nasilja. 


 
,,Kroz ovu foto-dokumentarnu izložbu pokušavamo da pokažemo da su žene bez obzira na ratna stradanja, traume i nasilje koje su preživjele, dobrom rehabilitacijom pronašle svoj put. Put je njihov život. One su pokazale izuzetnu snagu, volju i hrabrost da se suoče sa stvarnošću i događajima, ali i traumom koju su preživjele i da danas otvoreno govore o tome“, kaže prim. dr Branka Antić Štauber.

Bijeljina je osmi grad u kom se izlaže ova izložba koja svjedoči o ženskoj hrabrosti, volji i upornosti da se, i pored zlostavljanja, maltretiranja, ratnih strahota i diskriminisanog društvenog položaja, žene uzdignu i izbore za svoje mjesto u Bosni i Hercegovini.

,,Njihov put rehabilitacije je jako dug i vrlo težak. Htjeli smo kroz ovo pokazati snove tih žena i da bez obzira na ono što im se dogodilo, bez obzira gdje su bile, one imaju snove o svojoj prošlosti, ali i o svojoj budućnosti“, naglašava Branka Antić Štauber.

Istakla je kako su svih 11 žena korisnice usluga koje pruža Udruženje ,,Snaga žene“, a riječ je o pružanju psihosocijalne, medicinske i pravne podrške. Navela je kako pružaju specifičan model rehabilitacije koji se odnosi na radno okupacijsku terapiju odnosno hortikulturalnu terapiju.

Prema njenim riječima, zemlja se pokazala kao jako dobar i ljekovit medij koji daje snagu i bilo je važno vratiti te žene na početnu poziciju što su uspjele kroz taj rad i terapije.

Inače, foto izložba zajednički je rad sa njemačkom fotografkinjom Kornelijom Zuhan koja je ujedno i direktorica njemačke nevladine organizacije ,,Vive Žene“ iz Dortmunda.

,,Već 20 godina Udruženje ,,Snaga žene“ iz Tuzle i ,,Vive Žene“ iz Dortmunda zajednički rade i razvijaju različite programe kako bi podržali žene u BiH i pratili proces ozdravljenja različitih trauma“, navodi Branka Antić Štauber.

​Semberija info