VELELjEPNI HRAM POSVEĆEN SVETIM VRAČEVIMA KOZMI I DAMJANU U UGLjEVIKU :: Semberija INFO ::

 

VELELjEPNI HRAM POSVEĆEN SVETIM VRAČEVIMA KOZMI I DAMJANU U UGLjEVIKU


Prije šest godina, u 2014. godini, u Ugljeviku je otpočela izgradnja veleljepne bogomolje, pravoslavnog hrama posvećenog Svetim čudotvorcima Kozmi i Damjanu.

Protojerej – stavrofor Duško Tanacković, sveštenik Treće ugljevičke parohije, starješina hrama u izgradnji Svetih čudotvoraca Kozme i Damjana ističe podatak da je  ovo je druga bogomolja u Ugljeviku, koja se nalazi u urbanom naselju.

„Ustvari, u pitanju je prenos hrama iz Starog Ugljevika, gdje je izvršena eksproprijacija zemljišta za potrebe rudnika. Gradimo ljepšu i veću crkvu, jednu od najvećih u ovoj regiji Semberije i Majevice. Crkva se gradi uz pomoć lokalne zajednice RiTE „Ugljevik“, te vjernika i ljudi dobre volje koji svojim dobrovoljnim prilozima pomažu njenu izgradnju. Ovo je veliko naselje „Sjever“, sa najmlađom populacijom življa na području Ugljevika. Možemo se pohvaliti činjenicom da ovdje živi puno mladih bračnih parova i veliki broj djece. Iako crkva nije u potpunosti završena, u improvizovanim uslovima, već se ovdje obavljaju i krštenja i bogosluženja. Unutrašnjost crkve još uvijek nije izmalterisana, nema podova, nema ikonostasa, treba nabaviti zvona. Uz pomoć dobrih ljudi, mi se nadamo da ćemo završiti uređenje crkve u narednom periodu“.

Protojerej – stavrofor Duško Tanacković kaže da će ova crkva biti jedna od najvećih u BiH, posvećena Svetim vračevima Kozmi i Damjanu. U crkvu je već donesena ikona sa likovima ovih svetitelja i iscjelitelja sa Kosova i Metohije, a obećano je da će i čestice dvojice čudotvoraca biti donesene sa Kosova i Metohije. Crkvu je gradilo preduzeće „Živanović“, a karakteriše je 26 metara visoka kupola, što predstavlja zanimljiv graditeljski poduhvat. Prema nekim procjenama, za kompletno završenje neophodnih radova treba prikupiti još oko 300.000 KM.

Semberija info