Igumanija ruskog manastira darovala Perića: Kroz ikonu pažnju zahvaljuju :: Semberija INFO ::

 

Igumanija ruskog manastira darovala Perića: Kroz ikonu pažnju zahvaljuju


Nastojateljica manastira Aleksandra Nevskog u Ugljeviku monahinja Ruskinja Filoteja (Olga Kazanceva) poklonila je danas načelniku Ugljevika Vasiliju Periću ikonu Pokrova Presvete Bogorodice u znak zahvalnosti za sve što čini za ovu svetinju koju su, za svoje duhovne potrebe, podigli ruski vojnici iz sastava međunardne mirovne misije u BiH.
 
Mati Filoteja kaže da je izuzetno dobro prihvaćena u Ugljeviku, te da je u ovom dijelu Republike Srpske upoznala mnogo divnih ljudi.
 
Ističe da u Ugljeviku osjeća veliku ljubav i podršku svih od vjernika do predstavnika lokalne vlasti na čelu sa Vasilijem Perićem.
 
-Rođena sam u Pjatigorsku, na severu Kavkaza, u blizini grada Mineralne Vode, gde je živeo Sveti Teodosije Kavkaski. Završila sam Medicinski fakultet u Tjumelju, gradu na Uralu, odakle počinje Sibir. Desetak radila sam kao ljekar opšte prakse, a onda sam donijela odluka da se zamonašim-rekla je Filoteja.
 
Načelnik Perić rekao je da mu je puno srce jer je ovaj manastir,dar bratske Rusije, sabrao svu ljubav, toplinu, razumijevanje i istorijske veze Srba i Rusa.
 
-I kad je čovjek samo dijelić “priče” osjeća se srećno i bogougodno, ovo je i simbol i stvarni primjer koliko smo bliski mi Srbi i naša ruska braća-rekao je Perić novinarima.
 
Perić je istakao da mora da bude malo  ličan i da istakne da je jedan od najsrećnijih dana u njegvom životu bio baš onaj na praznik Presvete Bogorodice jer je tada prije tri godine rođen njegov unuk Jovan.
 
Hram je izgrađen je po ugledu na ruske crkve-brvnare, a osveštan je 1997. Ikonostas je izradio ruski umjetnik Venjamin Mihajlovič Sibirski, profesor na katedri moskovskog Surikovog instituta, zvonik sa sedam zvona u ruskom stilu priložio je bivši gradonačelnik Moskve Jurij Mihajlovič Luškov, a na njegove stubove postavljene su dve ikone koje je u bronzi izradio i poklonio crkvi čuveni rusko-gruzijski umjetnik, skulptor Zurab Konstantinovič Cereteli...