OBILjEŽENA HRAMOVNA SLAVA U MEZGRAJI KOD UGLjEVIKA


Svetom liturgijom, izborom kuma i litija te lomljenjem slavskog kolača danas je obilježena krsna slava Prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u istoimenom hramu u Mezgraji kod Ugljevika.

Nakon liturgije vjernicima je slavu čestitao Arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski protojerej-stavrofor Dragan Pejčić.

„Danas se molimo ocu našem nebeskom i slavimo velikog Božijeg ugodnika i stradalnika za vjeru Hristovu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Danas slavimo sjećanje na događaj kada su otkrivene njegove mošti nakon 415 godina, danas se prisjećamo njegovog stradanja za vjeru Hristovu kao prvog mučenika za hrišćanstvo i kao prvog rukopoloženog đakona u istoriji naše hrišćanske crkve“, poručio je u besjedi Pejčić.

Hramovnoj slavi prisustvovao je i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je istakao da je Srpska pravoslavna crkva očuvala narod na ovim prostorima vijekovima unazad.

„Opština Ugljevik pomogla je izgradnju ovog hrama sa 60.000 KM, urađena je i škola, igralište kao i infrastruktura u Mezgraji, i to će biti opredjeljenje rukovodstva opštine i u narednom periodu kada ćemo raditi javnu rasvjetu i putnu infrastrukturu“, najavio  je Perić.

Danas je služen parastos za pet poginulih boraca Vojske Republike Srpske i dvije civilne žrtve rata iz Mezgraje a vijenac je položio načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa predsjednikom opštinske Boračke organizacije Jovanom Marinkovićem.