LOPARE: ODRŽANA SJEDNICA OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: ODRŽANA SJEDNICA OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE


Opštinski štab za vanredne situacije Lopare održao je danas sjednicu na kojoj je konstatovano da se epidemiološka situacija na području ove opštine pogoršava i da je neophodno veće poštovanje epidemioloških mjera kako bi se situacija izazvana pandemijom virusa korona stabilizovala.
Pod epidemiološkim nadzorom je 71 lice, od kojih je 29 pozitivno na virus korona, a 3 lica na bolničkom liječenju.
Na sjednici su potvrđene mjere Republičkog štaba za vanredne situacije kojima se do 12. aprila zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica /svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi /.
Zabranjen je rad fitnes centrima /fitnes, bodi-bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja/, rad organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, rad bazenima osim za obavljanje trenažnog procesa od strane profesionalnih sportista, rad priređivačima igara na sreću kao i oranizacija klasične tombole, osim priređivačima internet igara, aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije).
U periodu od 05.04. do 08.04.2021. godine ograničava se rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice i dr.) na način da da se u periodu od 06,00 do 22,00 čaova dovzoljava vršenje usluge dostave hrane i pića, šalterska prodaja hrane i pića, te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu ugostiteljskog objekta, odnosno u prostoru za uslužvanje na otvorenom (ljetna bašta , terasa, vrt) uz uslov da je prostor otvoren sa najmanje tri strane, bez obzira da li je pomenuti prorstor natkriven uz primjenu epidemioloških mjera.
U periodu od 05.04. do 08.04.2021. godine ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj, usluge smještaja mogu pružati bez vremenskog ograničenja, a usluge ishrane i pića samo gostima kojima pružaju usluge smještaja u periodu od 06,00 do 22,00 časa, a od 08.04.2021. godine dozvoljava se rad ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, uz strogo poštovanje propisanih uputstava i njihov rad će biti propisan od strane opštinskih štabova za vanredne situacije, zavisno od epidemiološke siutacije.
Subjekti koji vrše proizvodnju i prodaju hljeba i svježih peciva, pekarskih proizvoda, proizvoda od brašna, kolača i svježe tjestenine mogu obavljati djelatnost isključivo prodajom svojih proizvoda bez mogućnosti konzumiranja unutar prodajnog objekta uz strogo pridržavanja propisanih mjera.
U periodu od 05.04.2021. godine do 12.04.2021. godine obustavlja se vaspitno-obrazovni rad u prostorijama osnovnih škola za učenika od šestog do devetog razreda, kao i za učenike srednjih škola i studente univerziteta u RS, uz obavezu organizovanja nastave na daljinu.
Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku i pridržavaju se mjere fizičkog rastojanja od dva metra, kao i propisanih uputstava, a na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu.
S obzirom da se novi sojevi virusa korona brže šire i lakše prenose Opštinski štab ponovo apeluje na sve građane sa područja opštine Lopare da se pridržavaju preporučenih mjera u cilju zaštite zdravlja građana i sprečavanja širenja pandemije virusa korona.