LOPARE: NAČELNIK SAVIĆ ČESTITAO SLAVU UČENICIMA I NASTAVNICIMA :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: NAČELNIK SAVIĆ ČESTITAO SLAVU UČENICIMA I NASTAVNICIMA


Načelnik opštine Lopare Rado Savić čestitao je danas školsku slavu Svetog Savu učenicima i prosvjetnim radnicima i naglasio značaj očuvanja tradicije.

"Bitno je sačuvati tradiciju i slaviti Svetog Savu, primjereno uslovima koji su nas snašli", rekao je Savić na svečanosti u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Loparama.

Prema njegovim riječima, u osnovnim i srednjim školama u Loparama obrazuju se 793 učenika, a školska slava Sveti Sava obilježena je u svim osnovnim školama i srednjoškolskom centru.

U centralnoj osnovnoj školi u Loparama, koja nosi naziv prvog srpskog arhiepiskopa, učitelja i prosvjetitelja, obredu lomljenja slavskog kolača, koji je služio arhijerejski namjesnik tuzlanski protojerej-stavrofor Stevo Jović, prisustvovalo je opštinsko rukovodstvo.

Direktor ove škole Dragan Lukić rekao je novinarima da se slava obilježava u skladu sa epidemiološkim uputstvima Ministarstava zdravlja i prosvjete Republike Srpske, izrazivši nadu da će sljedeću godinu učenici, zaposleni u školi i njihovi gosti slavu slaviti na način kako se to radilo prije pandemije virusa korona.

"Krsnu slavu Svetog Savu proslavljamo u hramovima, školama i domovima u drugačijim okolnostima, bez većeg okupljanja, ali suština je ista, molitveno se slavi ime Svetog Save", istakao je prota Jović u obraćanju nakon lomljenja slavskog kolača.