Osnovna škola "Stevan Nemanja", Gornji Dragaljevac :: Semberija INFO ::

 

Osnovna škola "Stevan Nemanja", Gornji Dragaljevac


Podjelom svjedočanstava i pohvala najboljim učenicima, završena je još jedna školska godina u jednoj od najstarijih osnovnih škola u sjeveroistočnom dijelu BiH i Republike Srpske, u Osnovnoj školi “Stevan Nemanja”, u Gornjem Dragaljevcu kod Bijeljine. Za učenika generacije proglašen je Dragiša Dragičević, učenik devetog  razreda.



Direktor škole, Lalo Perić, kaže da centralna škola u Gornjem Dragaljevcu obuhvata upisno područje sa četrnaest semberskih sela i da ima jedanaest područnih škola.

“Redovnu nastavu u ovoj školskoj godini pohađalo je 348 učenika. Od jedanaest područnih, imamo jednu devetorazrednu školu u Vršanima i deset petorazrednih područnih škola. Ukupno smo u ovoj godini upisali 33 učenika u prvi razred. Od dvanaest škola upisali smo prvačiće u deset škola. Imamo dvije škole u kojima nismo ove godine upisali prvačiće, a to je centralna škola u Gornjem Dragaljevcu i područna škola u Srednjem Magnojeviću, gdje nismo upisali đake prvake. Iz devetih razreda ove godine je izašlo 49 učenika, iz dva odjeljenja u centralnoj školi i jednog odjeljenja u Vršanima. Broj učenika iz godine u godinu opada, što, na drugoj strani, otvara i problem tehnološkog viška u većini škola, pa i u našoj. Posebno se otvara problem tehnološkog viška u razrednoj nastavi”, kaže direktor Lalo Perić, ističući i to da je već izvršena smjena generacija u prosvjeti, što će dodatno otežati stanje.

Direktor Lalo Perić kaže da većina starijih učenika putuje u školu autobusom i do deset kilometara, te da nije mali broj učenika koji pješače i do pet kilometara dnevno u jednom pravcu.

“I pored određenih problema sa kojima se susreću i učenici i nastavnici na jednom izuzetno geografski razuđenom području, škola postiže značajne rezultate u oblasti vaspitno – obrazovnog rada, a učenici redovno učestvuju na svim opštinskim, pa i republičkim takmičenjima i postižu solidne rezultate. Učenici su uključeni i u vannastavne aktivnosti, folklor, učenje stranih jezika, karate. Škola besplatno ustupa prostor za te aktivnosti, a učenici zauzvrat imaju mogućnost da nauče nešto korisno.

Od investicionih aktivnosti, tokom ljeta biće promijenjena kompletna stolarija u područnoj školi u Vršanima (22.000 KM), što će finansirati Gradska uprava, a gradi se i toalet u  područnoj školi u Srednjem Magnojeviću (23.000 KM), što finansira resorno ministarstvo. Na fiskulturnoj Sali u centralnoj školi neophodno je promijeniti krov, kako bi se sačuvalo sve ono što je dobijeno donacijom Ambasade Japana u BiH.  

Semberija info