​Udruženje građana za obrazovanje Roma OTAHARIN: Bez obrazovanja nema uspjeha :: Semberija INFO ::

 

​Udruženje građana za obrazovanje Roma OTAHARIN: Bez obrazovanja nema uspjeha


Sanita Smajić je student druge godine Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, Sacmir Seferović je na drugoj godini Univerzitetu „Sinergija“. Studira engleski jezik i književnost. Semir Arnautović je ovih dana vrlodobrim uspjehom završio Tehničku školu u Bijeljini – smjer mašinska bravarija. Nakon trogodišnjeg srednjoškolskog školovanja, Semir planira da upiše i četvrtu godinu, te da dobije šansu da upiše tehnički fakultet. Ovi mladi Romi  svjesni su činjenice da bez škole i formalnog obrazovanja mladi ljudi nemaju šta da traže na tržištu rada u 21. vijeku. Sve troje su vrijedni i ambiciozni.

Sacmir Seferović je rođen u Njemačkoj, ali se njegova porodica 1998. godine vratila u Bijeljinu.
„Nakon završene srednje škole, želio sam upisati grafički dizajn. Ovdje za to nije bilo mogućnosti, te sam odlučio da upišem engleski jezik i književnost. Za mene je to bio novi strani jezik, ali sam već dostigao B2 nivo. Uz podršku Udruženja „Otaharin“, gdje radim već tri i po godine, i uz podršku profesora, uspio sam puno toga da naučim. U Udruženju svi se trudimo da obezbijedimo formalno obrazovanje za mlade Rome i Romkinje. Nastojimo da im ukažemo na važnost i vrijednost obrazovanja. Danas se o obrazovanju malo priča, ali i svojim ličnim primjerima nastojimo da pokažemo koliko se Udruženje „Otaharin“ bori za prava Roma“.

Sacmir kaže da kontinuirano uči i priprema ispite, te da se maksimalno posvetio fakultetskim obavezama. Planira da nakon osnovnih, završi i master studije.

Sanita Smajić, studentkinja Pedagoškog fakulteta u Bijeljini kaže da se veoma rano volonterski opredijelila za rad sa djecom predškolskog uzrasta, te da studira na smjeru predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

„Pokušaću da u roku završim fakultet.  Bez obrazovanja, mi mladi, nemamo šta da tražimo u životu. Trenutno volontiram u Dnevnom centru Udruženja „Otaharin“. Pomažemo djeci da savladaju srpski jezik, da urade domaće zadatke“, kaže Sanita Smajić.



Sabira Hašimović, predsjednica Udruženja “Romkinja”, kaže da mladi Romi pokušavaju aktivno da se uključe u obrazovni proces, savladavajući i teoretski i praktični dio nastave, angažujući se kroz Dnevni centar, ali i radeći u novoformiranom preduzeću „Agroplan“ na proizvodnji plasteničkog povrća.

„Trenutno imamo tri plastenika u kojima rade četvoro Roma i Romkinja. Uzgaja se salata, luk, paprika, paradajz i jagoda. Dva mlada agronoma vode ove poslove koji su bazirani na proizvodnji zdrave hrane. Od 2015. godine aktivan je Dnevni centar sa radionicama. U „Otaharinu“ radi sedmoro Roma. Trenutno imamo 120 malih Roma u osnovnoj školi, oko jedanaestoro srednjoškolaca i dva studenta. Za nas je to veliki uspjeh i pozitivna priča koju želimo da ispričamo i drugima. U Janji, takođe, imamo četvoro mladih Roma srednjoškolaca“, kaže Sabira Hašimović. 

​Semberija info