Njegići jabuku uzgajaju na osam hektara: Sve što proizvedu i izvezu :: Semberija INFO ::

 

Njegići jabuku uzgajaju na osam hektara: Sve što proizvedu i izvezu


Радо Његић

Rado Njegić i njegov sin Aleksandar trenutno u Dvorovima uzgajaju jabuku na površini od osam hektara, što ih svrstava među najveće proizvođače kvalitetne jabuke u Semberiji i podmajevičkom kraju. Ove jeseni očekuju rod od 50 tona jabuke po hektaru i planiraju da najveće količine izvezu u Njemačku i Rusiju.
Njegići su početkom ove godine zasadili voćnjak na površini od tri hektara, upotrijebivši najmodernije tehnologije i opremu koja omogućava postavljanje zaštitnih protivgradnih mreža.
„ U najmlađem voćnjaku, starom svega osam mjeseci, zastupljene su sorte, kao što je „evelina“, „ajdared“, „gala“ i druge. Zadovoljan sam ovogodišnjim rodom jabuke, čak i u ovom najmlađem voćnjaku. Za kupovinu zemljišta, sadnju jabuke, postavljanje sistema za navodnjavanje i nabavku opreme samo za ovaj voćnjak, površine tri hektara, investirali smo oko 150.000 KM. Imamo izuzetno dobru saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu, kada je zaštita voća u pitanju. Oni koriste najnovija i iskustva, što se tiče plantažne proizvodnje voća u svijetu. Izvozili smo u Rusiju svih proteklih godina, te se nadamo da će i ove godine naša jabuka stići do ruskog tržišta. Nadam se da neko neće ponovo napraviti nekakav pogrešan korak i naljutiti velike i ozbiljne svjetske kupce“, kaže Njegić.
Njegić kaže da je za njemačko tržište već ugovorio prodaju  jabuke za industrijsku preradu.
„ Najmlađi voćnjak je tako i projektovan da sve što proizvedemo izvezemo na zapadnoevropsko tržište. Zapad je više zainteresovan za kupovinu tzv. „slatke“ jabuke. Velika su ulaganja u ovu proizvodnju, jer smo morali izgraditi i hladnjaču za jabuke. To nam pomaže da lagerujemo jabuke i da sačekamo malo bolju cijenu. Tek na proljeće naredne godine bićemo u prilici da saberemo rezultate svoga rada“, kaže Rado Njegić. On planira da u budućnosti zasadi još jedan voćnjak, ali će ta investicija, kako kaže,  morati još malo da pričeka.

​Lj.Lj.