Promovisane dvije knjige Milana Nikolića :: Semberija INFO ::

 

Promovisane dvije knjige Milana Nikolića


U prepunoj sali Narodne biblioteke “Filip Višnjić” večeras su predstavljene dvije knjige poznatog bijeljinskog pjesnika Milana Nikolića, “Sanovnik za budne” i “Pisma iz nesanice”.Pjesnik Slobodan Jović izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje promociji Nikolićevih knjiga, istakavši tom prilikom da prisustvujemo svojevrsnom kulturološkom fenomenu, jer je Milan Nikolić na osnovu svoje prve pjesničke zbirke, objavljene prije dvadesetak godina,  “Pisma iz nesanice”, postao poznat i izuzetno cijenjen pjesnik.“To je bio divan povod i razlog da se pojavi  drugo izdanje Nikolićeve prve knjige, a objavio je i novu zbirku “Sanovnik za budne” koja je jedna izuzetno lijepa simbioza značenja i zvučanja, odnosno nastavak svega onoga po čemu su Milan i njegova poezija prepoznatljivi više od dvije decenije. Milanova poezija je jedinstvo melodije, zvuka i ritma, ali i smisla, jer ispod jedne prividne lakoće, poput ponornice, teče jedna gusta misaonost koja je prijemčiva savremenom čitaocu lirike”, naglasio je pjesnik Slobodan Jović.

Naš veliki pjesnik Pero Zubac, recenzent knjige “Sanovnik za budne” istakao je da je Milan Nikolić predvodnik savremenog pjesništva.


 
“Milana sam upoznao kada je bio mlad i kada je razmišljao o nekoj prvoj mogućoj knjizi. Kada sam čuo kako govori pjesme, znao sam da imam pred sobom jednog pravog pjesnika. Napisao sam i mišljenje o prvoj knjizi, ali je Nikolić u onom ratnom haosu taj tekst izgubio. Kada sam dobio novu zbirku na čitanje, potvrdile su se moje pretpostavke. Nikolić je pjesnik koji piše iz potrebe da ostavi trag u svijetu. Najljepše njegove pjesme su ljubavne. I njegove rodoljubive pjesme su ljubavne, jer kod njega nema patosa, niti lažnog busanja u prsa. To su vrlo moderne patriotske pjesme, pisane s ljubavlju. Milan Nikolić je vjerni sljedbenik i nasljednik i Šantića i Dučića”, naglasio je Pero Zubac.
 
Sam autor, Milan Nikolić,  istakao je da je njegova prva knjiga “Pisma iz nesanice” objavljena u 2002. godini i da je nastajala dvadesetak godina.


 
“Pjesme su slagane po nekim fiokama, dok nisu sazrele za objavljivanje u “Srpskoj vili” i u drugim časopisima. Pero Zubac je tu knjigu pročitao i njegove impresije su meni puno značile. Prošlo je više od dvadeset godina do druge knjige. Većina pjesama iz druge knjige napisana  je odmah nakon objavljivanja prve knjige. Srećan sam što moji sugrađani prepoznaju moj rad i što me podržavaju. Imam i neke pjesme za d‌jecu, ali je za d‌jecu najteže pisati. Bijeljina i ova regija imaju puno mladih stvaralaca kojima treba posvetiti pažnju. Rukopisna zbirka poezije “Vaseljenska semantika” je u nastajanju. Napisao sam desetak pjesama i nadam se da na nju nećemo čekati duže od dvije godine”, kaže pjesnik Milan Nikolić.


 
Semberija info