Svetoilinski dani u Gornjem Zabrđu: Hor i vokalna solistkinja :: Semberija INFO ::

 

Svetoilinski dani u Gornjem Zabrđu: Hor i vokalna solistkinja


Blagoslovom arhiepiskopa i mitropolita zvorničko-tuzlanski gospodina Fotija održani su 11. po redu Svetoilinski dani u Gornjem Zabrđu.
 
Ovogodišnji Svetoilinski dani u Gornjem Zabrđu kod Ugljevika otpočeli su akatistom Svetom proroku Iliji.
 
Nakon akatista crkveno-duhovni hor "Sveti Kralj Vladislav" iz Dvorova kod Bijeljine i vokalna solistkinja Milica Dosković  održali su koncert u crkvenoj porti.
 
Protojerej Srđan Vasiljević, starješina u gornjozabrđskom hramu kaže da se 11 godinu zaredom održavaju Svetoilinski dani.
 
-Ovaj hram već 112 godina okuplja vjerni narod. Okupljamo se u velikom broju i na ovaj način proslavljamo velikog zaštitnika čitavog kraja, velikog čuvara pravoslavne vaseljene Svetog proroka Iliju-rekao je Vasiljević.
 
Ovoj svetkovini, zajedno sa vjernim narodom ovog kraja i divnoj duhovnoj manifestaciji prisustvovao je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je za ovaj hram rekao da je parče neba na zemlji.


 
-Naši preci su bili mudri kada su prije jednog vijeka sagradili ovaj hram i posvetili ga Svetom Iliji, zbog koga se okupljamo i čuvamo vjeru, tradiciju i običaje-rekao je Perić.
 
Zahvalivši se proti Srđanu Vasiljeviću na dobroj organizaciji svih proteklih godina, Perić je naglasio da je opština Ugljevik jedan pokrovitelja manifestacije.
 
Perić je podsjetio da je u prethodnom periodu u Gornjem Zabrđu izgrađeni brojni objekti.
 
-Prije svega mislim na školu, vodovod, kilometre asfaltnog puta, javnu rasvjetu-rekao je Perić.