Osuđen bivši policijski inspektor: Uzeo mito, izgubio slobodu! :: Semberija INFO ::

 

Osuđen bivši policijski inspektor: Uzeo mito, izgubio slobodu!


- Bivši policijski inspektor Dalibor Bošnjaković iz Bijeljine osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine i osam mjeseci zatvora jer je uzeo mito od Željka Delića, inače žrtve krivičnog djela koje je istraživao.

Osim kazne zatvora sud mu je izrekao petogodišnju zabranu obavljanja policijskog posla u koju se ne računa vrijeme provedeno u zatvoru.

Bošnjaković je osuđen po dvije tačke optužnice za produženo krivično djelo primanja mita od Željka Delića u iznosima od po 10.000 KM. 

Prema presudi Bošnjaković je Delića poznavao kao oštećenog u istrazi koja se vodila protiv nekadašnjeg direktora, a sada v.d. zamjenika direktora Civilne zaštite Republike Srpske Milana Novitovića, zbog ugrožavanja sigurnosti.

- Optuženi je iskoristio svoj službeni položaj i granice svojih ovlašćenja te je 22. decembra 2021. pozvao Delića telefonom. Nakon toga su se sastali na benzinskoj pumpi i Deliću je rekao da Novitović ugrožava njegov i život njegove porodice, što je kod njega izazvalo strah. Tražio je od njega 40.000 KM kako bi ga zaštitio od Novitovića - navodi se u presudi.

Dodaje se da je Delić 23. decembra u bijeloj koverti Bošnjakoviću predao 10.000 KM na platou ispred benzinske pumpe. Nadalje se navodi da je optuženi  ponovo zvao Delića 15. februara 2022. godine i po istom osnovu tražio još 10.000 KM.  Sastali su se na istoj pumpi i Delić  je Bošnjakoviću predao bijelu kovertu sa 10.000 KM u označenim novčanicama. Odmah nakon toga je uhapšen i u pritvoru je proveo dva mjeseca. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunato mu je u izrečenu kaznu.

Sud je prihvatio i imovinsko-pravni zahtjev oštećenog Delića i Bošnjaković je dužan da mu isplati 10.000 KM i to 15 dana nakon pravosnažnosti presude.

Bošnjaković i njegov advokat nisu prisustvovali izricanju presude.

Sudija Zorica Baroš u obrazloženju presude je navela da je tužilaštvo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima dokazalo da je optuženi počinio djelo koje mu je stavljeno na teret.

- Prilikom odmjeravanja kazne sud je cijenio sve okolnosti u okviru opštih pravila o odmjeravanju kazne - istakla je Baroš.

Inače, Novitović je ranije svjedočio da mu Delić duguje 109.000 KM, jer je garantovao za njega u nabavci određene robe koju nije platio. Pojasnio je da je on taj dug izmirio firmama, te da Delić taj novac sada duguje njemu. Delić ga je prijavio policiji i protiv Novitovića je vođena istraga koju je tužilaštvo obustavilo.

Bošnjaković je, nakon potvrđivanja optužnice, otpušten iz MUP-a Srpske.

On je bio direktni svjedok ubistva inspektora Nenada Markovića ispred kafe bara ”Džil” u Bijeljini, za koje je optužen Nikola Kokanović iz Brčkog.  Kokanović je i na njega pokušao da puca, ali je ostao bez metaka.

(Glas Srpske)