Kongres o gojaznosti od 17. do 19. novembra u Bijeljini: Gdje smo i gdje želimo biti :: Semberija INFO ::

 

Kongres o gojaznosti od 17. do 19. novembra u Bijeljini: Gdje smo i gdje želimo biti


U prostorijama JZU Bolnica „Sveti vračevi“ danas je održana konferecija za medije povodom najave trećeg BiH Kongresa o gojaznosti sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Gdje smo i gdje želimo biti“. Kongres će se održati od 17. do 19. novembra 2023. godine u Bijeljini u Etno selu Stanišići,  u organizaciji JZU Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina i Udruženja “Društvo za debljinu” u BiH.  Pokrovitelj Kongresa je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske.

Profesor dr Fuad Pašić, predsjednik Udruženja „Društvo za debljinu“, kao i predsjedjednik Naučnog odbora kongresa rekao je da se Kongres o gojaznosti održava treći put, te da ga zajedno organizuju JZU „Sveti vračevi“ Bijeljina i državno Udruženje „Društvo za debljinu“ u BiH.

-Na Kongresu pokušaćemo da multidisciplinarno i multidimenziono sagledamo problem koji je pošast na nivou svjetske populacije, a preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, nažalost nisu više usmjerene u pravcu da se gojaznost pobijedi, nego da se bar zastavi taj trend koji je izuzetno nepovoljan. Svojim angažmanom, BiH, RS i FBiH žele da kroz svoje djelatnike i ljude koji osjećaju taj problem da daju doprinos borbi protiv gojaznosti. Veoma je važno reći da ćemo na jednom mjestu, na multidisciplinarnom kongresu spojiti razmišljanja i znanja najboljih endokrinologa, gastroenterologa, pedijatara, hirurga, nutricionista koja će se preklopiti... Na jednom mjestu pokušaćemo dati najkvalitetnije informacije kako borbu protiv gojaznosti učiniti što konzistentnijom i da rezultati u liječenju budu što bolji. Predavači na kongresu će biti najbolji djelatnici u problematici gojaznosti iz Srbije, Hrvatske, Turske i iz oba entiteta BiH koji će govoriti o problemima gojaznosti. Ovaj kongres primarno je usmjeren ka porodičnim ljekarima , a njegove poruke za razliku od drugih kongresa su takve da velika klinička i bolnička znanja koja obično postoje u liječenju dijelom dislocirana od primarne zdravstvene zaštite“, istakao je Pašić i dodao da je BiH po broju pretile djece i odraslih stanovnika među prvih pet na svijetu.



MilanTodorović, potpredsjednik Udruženja „Društvo za debljinu“ BiH i načelnik Odjeljenja za hirurške grane Bolnice „Sveti vračevi“ Bijeljina, istakao je da će Kongres o gojaznosti imati veliki značaj iz razloga jer će se zdravstveni radnici edukovati da prepoznaju gojazne osobe, kao i da im ponude dalje rješenje.

-Jedni od predavača na kongresu biće dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, profesor Škrbić, kao i dekan Medicinskog faulteta u Foči, profesor Bokonjić, te očekujemo da ćemo steći ogromna znanja.  Što se tiče gojaznosti u BiH možemo reći da je to na neki način tabu tema.  Na kongresu ćemo se fokusirati  na porodičnu medicinu, da njima kao prvoj i primarnoj zdravstvenoj zaštiti damo neke smjernice i upustva kako oni da prepoznaju ljude koji su pod rizikom od gojaznosti i da daju dalja upustva kome da se obrate i kako da se bore sa tim“, zaključio je dr Todorović.

Semberija info