UDRUŽENjE ŽENA OBOLjELIH OD KARCINOMA DOJKE “GEA” I BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: STRUČNO PREDAVANjE “PREVENTIVA-NAJBOLjI LIJEK” :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE ŽENA OBOLjELIH OD KARCINOMA DOJKE “GEA” I BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: STRUČNO PREDAVANjE “PREVENTIVA-NAJBOLjI LIJEK”


Foto: Semberija info
Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke “Gea” i biblioteka “Filip Višnjić”, organizovali su stručno predavanje  “Preventiva-najbolji lijek”, a predavači su bili onkolog dr Biljana Marjanović, ginekolozi dr Bojan Stević i dr Miomira Brkić, radiolozi, dr Jela Aleksić i dr Jelena Marić, kao i psiholog Helena Vuletić. Uvodnu riječ imali su profesor dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice “Sveti vračevi” i primarijus dr Daijela Đukin, direktor Doma zdravlja, a oboje su istakli značaj preventivnih pregleda, sa posebniim akcentom kad je u pitanju karcinom dojke. Prof. dr Maksimović je podsjetio na već davnu 2008. godinu, kad su na inicijativu Udruženja “Gea”, pokrenute aktivnosti oko nabavke pokretnog mamografa.



-To je i učinjeno početkom 2009. godine,  a to je inače bio i prvi mobilni mamograf u našoj državi. Udruženje postoji već dvije decenije i ne mogu, a da ne podsjetim na trud i rad Gordane Stupar, Đuje Pejić i evo danas, Sanje  Drinić. Kao čovjek i kao direktor Bolnice, pružaću im podršku u radu, kao i svih prethodnih godina”, rekao je Maksimović. Prim. Dr Đukin istakla je da je Dom zdravlja upravo i posvećen prevenciji, a povodom 24. oktobra, Dana borbe protiv karcinoma dojke, podsjetila je da je su organizovali i besplatne preventivne mamografske preglede.



-Moram naglasiti da ženska populacija, već poslije dvadesete godine života, treba da uradi samopregled, a naravno, tu su zdravstveni radnici na usluzi da reaguju. Karcinom dojke je veoma zastupljen i nažalost, odnosi mnoge živote. Borba protiv karcinoma dojke je zajdnička i u tom smislu apelujem na žensku popuaciju da ozbiljno shvate savjete ljekara, a mi smo tu za njih i uz njih”, rekla dr Đukin. Ginekolog dr Bojan Stević ukazao je na značaj prevencije i istakao da je karcinom dojke izlječiv u 99 odsto slučajeva, ukoliko se otkrije na vrijeme.

-To je broj jedan karcinom u ženskoj populaciji koji, nažalost, odnosi veliki broj života. Smrtnost od ove opake bolesti je velika zato što se žene javljaju u već odmaklim stadijumima bolesti, stoga apelujemo na preventivnim pregledima, kako bi se bolest otkrila na vrijeme i započelo liječenje”, rekao je dr Stević. Onkolog, dr Biljana Marjanović naglasila je da je oktobar mjesec kad se posebno skreće pažnja na veliki broj oboljelih od karcinoma dojke, da se probudi svijest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja oboljelih osoba”, rekla je dr Marjanović. Predsjednica Udruženja “Gea” Sanja Drinić, rekla je da je oktobar mjesec kad se najviše govori o ovoj bolesti, mjesec kad se obilježava Dan borbe protiv karcinoma dojke.



-Smatram d u svakom mjesecu treba da stavimo akcenat na ovo oboljenje i apelujemo sa preventivnim pregledima. Predavanje koje smo organizovali sa našim doktorima nije važno samo za oboljele žene, nego i da se zdrave žene informišu o rizicima, simptomima, o prevetivi kako bi više računa vodile o svom zdravlju. Osnov zdravlja i uspješnog liječenja je preventive, a posebno kad znamo da je statistika poražavajuća”, rekla je Drinićeva i zahvalila se ljekarima Bolnice i Doma zdravlja što su uvijek uz njih..

(Semberija info)