Održana promocija zbirke pjesama mladog autora Lazara Malovića :: Semberija INFO ::

 

Održana promocija zbirke pjesama mladog autora Lazara Malovića


U prepunom holu  Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Bijeljina večeras je održana promocija zbirke pjesama „Put mog djetinjstva“, autora Lazara Malovića, učenika osmog razreda ove škole. Lazar Malović, pored pisanja poezije, trenira tekvondom, te je nosilac crnog pojasa, a takođe je i jedan od najmlađih filatelista u Republici Srpskoj.



Lazar Malović, autor knjige „Put mog djetinjstva“ za portal „Semberija info“ kazao je da je u svijet poezije „zakoračio“ u četvrtom razredu osnovne škole, te da je nakon toga pravio pauze, sve dok njegov talenat nije otkrila njegova nastavnica srpskog jezika i književnosti, Slavica Račanović.



-Zahvaljujući mojoj nastavnici Slavici objavio sam zbirku pjesama, koja je večeras i predstavljena. U mojoj knjizi svoje mjesto su našli ljude koje ja poštujem, kao i hobiji kojima se ja bavim.  Inspiracije za pjesme mi dođu na jednom i naravno ja to odmah zapišem, od jedne rečenice nastane stih, od stifa strofa, a od strofe cijela pjesma. Moji pjesnički uzori su Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović i Aleksa Šantić, a u životu prvenstveno moji roditelji, brat kao i trener“, kazao je mladi pjesnik Malović.

Slavica Račanović, nastavnica srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, istakla je da se  poezija Lazara Malovića ispunjava skladom izraza i tonova.



-Lazar je neiscrpan u svojim temama i motivima, tako da ova knjiga zaslužuje zaista da bude naša bez obzira na godine koje imamo. Bezbroj stihova upućuje na mladalačko mirenje i zadovoljstvo sa ovim svijetom. Takođe, on se dotakao tema koje i nama odraslima stvaraju zabunu i meni kao nastavniku mentoru ostaje da i dalje radim sa ovakvim talentovanim učenicima, da ih pratim u njihovom napredovanju i da im zaista pomognem da imaju uspjeha u svom životu. Mi svi znamo da su djeca jedini i pravi razlog našeg postojanja“ naglasila je Račanovićeva.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti, Slavica Račanović dobitnica je ovogodišnje Svetosavske nagrade, te je i izabrana da kao jedini nastavnik sa ove regije učestvuje u projektu „Naum“ u okviru kog će nastavnici raditi sa darovitom i talentovanom djecom.



Predrag Račanović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Bijeljina rekao je da večerašnji događaj od izuzetnog značaja za njihovu školu, te istakao da će Lazareve divne pjesme zasigurno imati veliki značaj u životu i radu njihove škole u budućnosti.



-Promocija učenika kao što je Lazar veoma je značajna iz razloga što treba promovisati pozitivne vrijednosti, kako bi i ostali učenici shvatili da je rad, znanje i trud ono što dovodi do rezultata. Naš Lazar je jedno divno dijete, koji je osmi razred, a već je taj svoj poetski dar ispoljio. Veoma je važno da u ovom momentu istaknem da su svi naši nastavnici posvećeni otkrivanju mladih talenata i njihovog dara, te da u tom smislu oni pružaju podršku svim učenicima iz različitih oblasti. Takođe je bitno napomenuti da je tu djecu važno pratiti, podsticati i pružati im podršku u svakom smislu na putu njihovog razvoja“, zaključio je Račanović.

Semberija info