Ljubiša Stanišić, Odjeljenje za društvene djelatnosti: Obrazovanje je žila kucavica našeg grada i naše budućnosti :: Semberija INFO ::

 

Ljubiša Stanišić, Odjeljenje za društvene djelatnosti: Obrazovanje je žila kucavica našeg grada i naše budućnosti



Obrazovanje i vaspitavanje djece, jedan je od prioriteta grada Bijeljina, jer djeca predstavljaju sadašnjost i budućnost ovog grada, kaže za portal ,,Semberija info” Ljubiša Stanišić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave. Stanišić kaže da ovo Odjeljenje obuhvata širok spektar oblasti i aktivnosti.

-Gradonačelnik Petrović je više puta javno izjavio i naglasio da je svoj mandat posvetio obrazovanju, djeci i školstvu. Novu školsku godinu spremno smo dočekali. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, u prvi razred osnovne škole ove godine krenulo je 882 đaka prvaka. To je za oko 27 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu. Osnovnu školu u Bijeljini trenutno pohađa oko 8. 178 učenika. U srednje škole ove godine upisano je 903 učenika. Školska godina je počela po planu, prvog septembra. Iz gradskog budžeta je, po drugi put, ove godine obezbijeđen novac za nabavku besplatnih udžbenika za sve učenike od petog do devetog razreda. Distribucija udžbenika izvršena je 25. avgusta, pet dana prije početka nastave. Vlada je ranije donijela odluku da finansira nabavku udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda. Na ovaj način svi učenici koji pohađaju osnovnu školu koristiće besplatne udžbenike”. Stanišić kaže da je uspješno realizovan i projekat nabavke školskog pribora za učenike od prvog do devetog razreda. 



-Ukupno je podneseno oko 6. 500 zahtjeva za dodjelu sredstava za nabavku školskog pribora. Za učenike od prvog do četvrtog razreda odobreno je 50 KM po učeniku, dok je za učenike od petog do devetog razreda odobreno 80 KM po učeniku. Gledano u cjelini, za nabavku udžbenika odobreno je 935. 000 KM, dok je za nabavku školskog pribora odobreno 416.000 KM. To znači, ukupno je za udžbenike i školski pribor odobreno nešto manje od 1,5 miliona KM. Imali smo u vidu da narod teško živi, da je životni standard ugrožen, da imamo visoku inflaciju i da priprema učenika za školsku godinu svakog roditelja, pogotovo one koji imaju dvoje ili više školaraca u porodici, prilično košta”. Paralelno sa pomenutim vidom konkretne pomoći roditeljima, Gradska uprava učestvuje i u finansiranju rekonstrukcije i obnove školskih objekata.

-Školski objekti  na području grada  nalaze se u izuzetno lošem stanju. Mi smo u ovoj godini izdvojili značajna sredstva za kapitalne investicije u školstvu. Učestvujemo u rekonstrukciji objekta Osnovne škole ,,Sveti Sava” u Batkoviću, zajedno sa švajcarskim Karitasom. Grad učestvuje u realizaciji tog projekta sa nešto više od 100.000 KM, koliko će izdvojiti i Karitas. U pitanju je projekat realizovanja mjera energetske efikasnosti na školskom objektu i sportskoj dvorani, utopljavanja objekta i zamjene stolarije. Biće zamijenjen i kotao za grijanje, koji je korišten na čvrsto gorivo. Sada će se objekat zagrijavati uz pomoć toplotnih pumpi. Takav projekat smo u prošloj godini realizovali u Osnovnoj školi ,,Petar Kočić” u Brocu. Smanjiće se troškovi grijanja tokom grejne sezone, a doprinosimo i realizaciji mjera zaštite životne sredine. U međuvremenu smo završili rekonstrukciju školskog hola u Osnovnoj školi ,,Petar Petrović Njegoš” u Velikoj Obarskoj. Zamijenili smo stolariju u područnoj osnovnoj školi u selu Gradac (35.000 KM). Izabran je i izvođač za zamjenu kompletne stolarije u Osnovnoj školi ,,Ćirilo i Metodije” u Glavičicama. Vrijednost radova je oko 60.000 KM. Raspisana je i javna nabavka za zamjenu krova na objektu centralne Osnovne škole ,,Jovan Dučić” u Bijeljini, gdje vrijednost radova iznosi 220.000 KM. Pokrenuli smo i javnu nabavku za rekonstrukciju školskog objekta područne škole ,,Stevan Nemanja” u Srednjem Magnojeviću (46.000 KM), objekta Osnovne škole ,,Dositej Obradović” u Suvom Polju (99.000 KM) i područne škole u Srednjim Zagonima (68.000 KM). Iz budžeta je za kapitalne investicije u oblasti rekonstrukcije školskih objekata izdvojeno više od 1,3 miliona KM. Kada se tome dodaju sredstva za nabavku udžbenika i školskog pribora, to iznosi nešto manje od tri miliona KM direktnih davanja iz gradskog budžeta za tu namjenu”.  Stanišić nije zaboravio da pomene ni izgradnju radionica za praktičnu nastavu u Tehničkoj školi ,,Mihajlo Pupin”. U ovoj godini za tu milionsku investiciju, koja se fazno realizuje, izdvojeno je 180.000 KM.

-Sve finansiramo sredstvima iz gradskog budžeta. Žao mi je što u tom slučaju nismo naišli na razumijevanje kod resornog ministarstva, u čijoj nadležnosti je finansiranje srednjoškolskog obrazovanja. Željeli smo da obezbijedimo dobre uslove za obavljanje praktične nastave i to nam je bio primarni cilj. Ima još puno toga što smo radili tokom ove godine.  Usljed olujnog nevremena oštećen je pomoćni objekat za smještaj ogreva u Osnovnoj školi ,,Sveti Sava” u Crnjelovu i za tu namjenu izdvojili smo 9.000 KM. Za školu u Glavičicama izdvojili smo sredstva za opremanje kabineta za prvačiće. Ima još puno tih sitnih investicija, ali, mi se rukovodimo činjenicom da će se svaka marka koja se investira u obrazovanje kasnije višestruko vratiti. Grad pomaže učenicima i njihovim roditeljima i oko finansiranja troškova prevoza do škole za đake koji putuju na relacijama udaljenim četiri do deset kilometara do škole. U školskoj godini, za tu namjenu, izdvaja se po 35 KM mjesečno, po učeniku, ukupno devet mjeseci, za svaku đačku kartu. U ovoj godini pomenuta subvencija će se uplaćivati direktno roditeljima. U punom iznosu biće uplaćivana ova subvencija samohranim roditeljima, za djecu iz višečlanih porodica, za djecu s poteškoćama u razvoju. Naravno, Gradska uprava maksimalno pomaže školsku omladinu i izdvajanjem stipendija za najbolje đake i studente, te za djecu s poteškoćama u razvoju. Na ovaj način odlaže se i usporava proces odlaska mladih s ovih prostora u druge evropske zemlje.


Semberske novine - Semberija info