Preminuo Đorđo Drvenica, posljednji bijeljinski ćurčija :: Semberija INFO ::

 

Preminuo Đorđo Drvenica, posljednji bijeljinski ćurčija


 U Bijeljini je u 77. godini preminuo Đorđo Drvenica, posljednji ćurčija, čija se radionica godinama nalazila u starom zanatskom centru i koja je, čak i kada je Đorđo skinuo tablu sa radnje, svakog jutra nastavila da prima Bijeljince na čašicu razgovora.
 
Drvenica je bio jedan od najpoznatijih ćurčija u regionu, a kožuhe i šubare izrađivao je punih šezdeset godina. Zanat je učio od oca Branka, a zanimljivo je da su u Dorđovoj radnji ostali eksponati stari više od stotinu godinu, poput prodajne tezge i šivaće mašine „Singer“ koju je otac kupio 1940. godine od Nijemca Johana Rida iz Novog Sela, takođe ćurčije.
 
Đorđo je svojevremeno naglašavao da samo onaj ko se bavio ćurčijskim zanatom, zna o koliko teškom poslu je riječ. Svojevremeno, dok je ovaj zanat bio na vrhuncu, njegov otac i on su godišnje izrađivali do 600 kožuha i šubara.
 
Nakon odlaska Đorđe Drvenice, Bijeljina i Semberija ostale su bez ćurčije, ali prije svega bez poznatog lica koje ih je godinama sa toplom riječi dočekivalo u svojoj radnji. 
 
U Bijeljini su se, od starih zanata, očuvali još samo užar i sarač.
 
Sahrana Đorđe Drvenice obavljena je danas, na gradskom groblju u Pučilama.



(Info Bijeljina)