UDRUŽENjE OTAHARIN PROMOVISALO REZULTATE PROJEKTA: ODGOVORNE PREMA SVOM ZDRAVLjU :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE OTAHARIN PROMOVISALO REZULTATE PROJEKTA: ODGOVORNE PREMA SVOM ZDRAVLjU


Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“ je u Hotelu ,,Drina“ organizovalo konferenciju za medije na kojoj su prezentovali rezultate projekta ,,Odgovorne prema svom zdravlju“Projekat su, uz podršku Instituta javnog zdravstva RS i institucija sa područja grada Bijeljine, provodili od aprila do oktobra 2019. godine.
 
Dragan Joković, izvršni direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“, kaže da na ovaj način žele da promovišu značaj aktivnosti i rezultate projekta, kao i  ostvarenu značajnu saradnju sa Domom zdravlja Bijeljina i Udruženjem ,,Mama M“.

Opšti cilj ovog projekta, koji je finansirao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, je unapređenje zdravlja Roma, a među specifičnim ciljevima izdvaja se podizanje svijesti Roma o važnosti adekvatne brige o zdravlju.
 
-Jako nam je važna saradnja sa Domom zdravlja Bijeljina kada govorimo o zdravlju romskih porodica, a mi smo kroz niz ranijih, te kroz ovaj projekart, uspjeli zaista jednim  proaktivnim djelovanjem da animiramo romsku zajednicu da se više počnu baviti prevencijom svog zdravlja, izjavio je Joković koji kaže da u romskoj zajednici , a nije to slučaj samo u Bijeljini, već i šire, postoji određeni strah od odlaska ljekaru.
 
Kako je  istakao, adekvatan rad na terenu dao je pozitivne pomake, što potvrđuje podatak da se broj osoba iz romske zajednice u sve većem broju i znatno lakše uključuje u akcije i projekte koje realizuje ,,Otaharin“. 
 
Direktor Doma Zdravlja Bijeljina dr. prim. Duško Milovanović kaže da su se aktivno uključili u projekat koji je podržao Institut za zaštitu zdravlja RS.
 
-Mi smo aktivnosti na projektu ,,Odgovorne prema svom zdravlju“ započeli u maju mjesecu, organizovanjem dvije radionice  koje su bile na temu značaj pregleda štitne žlijezde i o značaju mentalnog zdravlja, a zatim smo organizovali sistematske preglede žena koje su organizovane u dvije grupe i to žene životne dobi od 16 do 45 godina, te žene iznad 60 godina. Sistematski pregled je obuhvatao kompletne laboratorijske analize, EKG, pregled doktora, te ginekološke pregleda sa PAPA testom. Nakon toga radili smo i vakcinaciju djece koja nisu bila obuhvaćena vakcinacijom u prethodnom periodu, precizirao je  je dr Milovanović istakavši da su zadovoljni uspješnim izvršenjem svi aktivnosti koje su planirane, te da je bila odlična saradnja između svih uključenih u projekat.
 
Koordinatorica projekta Sabira Hašimović navodi da je ovim projektom obuhvaćeno 30 žena, a obuhvatili su romska naselja Rupače, Čopor, Tombak i Mahala.
 
-Od njih 30 bilo je 15 žena Romkinja starijih od 60 godina i 15 mladih majki i žena od 16 do 45 godina. Sa njima smo organizovali i uspješno proveli četiri radionice, a teme su bile vezane za zdravstvenu zaštitu i to: prenatalna briga, trudnoća i postnatalna briga, zatim uloga štitne žlijezde na opšte stanje i zdravlje žene, te mentalno zdravlje žene. Pored rada sa ženama organizovali smo i edukaciju za omladinu, a učešće na radionicama uzelo je 20 mladih Roma i Romkinja dobi od 12 do 18 godina kojima su vršnjački edukatori govorili o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Ni ovaj  put nismo zaboravili na najmlađe- 29 djece primilo je vakcinu u skladu sa uzrastom i potrebama, izjavila je Sabira Hašimović dodavši da su podijelili i 30 higijenskih paketa za 30 porodica, a uručili su ih ženama učesnicama projekta.    
 
Semberija INFO/ M.Rešidović