PREDSTAVLjEN ZAJEDNIČKI PROGRAM VLADE ŠVAJCARSKE I UN: BIJELjINA U PROGRAMU ZA SMANjENjE RIZIKA OD KATASTROFA :: Semberija INFO ::

 

PREDSTAVLjEN ZAJEDNIČKI PROGRAM VLADE ŠVAJCARSKE I UN: BIJELjINA U PROGRAMU ZA SMANjENjE RIZIKA OD KATASTROFA


U Bijeljini je održan radni sastanak predstavnika agencija Ujedinjenih nacija, Republičke uprave Civilne zaštite i Civilne zaštite Grada Bijeljina na kome je detaljno predstavljen zajednički program Vlade Švajcarske i UN-a „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“.

Program, u trajanju od četiri godine (2019-2022), biće sprovođen u deset jedinica lokalne samouprave (JLS) u BiH, a Grad Bijeljina je jedna od pet lokalnih zajednica iz Republike Srpske koje će učestvovati u ovom Programu.

Cilj Programa je rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa koje su utvrdile lokalne vlasti i akteri u različitim sektorima:zaštita i spasavanje, obrazovanje, socijalna i dječija zaštita, zdravstvo i poljoprivreda.

Program stavlja poseban naglasak na prevenciju i na poboljšanje lokalnih mehanizama koordinacije u području smanjenja rizika od katastrofa, s naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva.

- Izbor opština, odnosno gradova, izvršen je na temelju procjene rizika, ranjivosti i izloženosti katastrofama, ljudskih i tehnički kapaciteta. Takođe, na kriterijum izbora uticali su i podaci o korišćenju zemljišta i katastra, postojanje strategije lokalnog razvoja, spremnost zaposlenih u JLS da se uključe u projektne aktivnosti, sufinansiranja projekta, kao i mogućnosti koordinacije sa drugim relevatnim inicijativama koje sprovodi UN'', ističu iz gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu.

Program vrijednosti od 8,4 miliona konvertibilnih maraka finansiraju Vlada Švajcarske i Ujedinjene nacije, a sprovode agencije Ujedinjenih nacija UNDP, UNICEF, UNESKO, UNFPA i FAO.