U Bijeljini održana uvodna prezentacija “Jačanje uloge MZ u BiH - druga faza” :: Semberija INFO ::

 

U Bijeljini održana uvodna prezentacija “Jačanje uloge MZ u BiH - druga faza”


U prostorijama Saveza opština i gradova Republike Srpske” danas je održana Uvodna prezentacija predstojećih aktivnosti koje će u okviru višegodišnjeg projekta „Jačanje uloge MZ u BiH - II faza“, u ime Gradske uprave, Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije kao koordinator navedenog projekta za Bijeljinu, realizovati u saradnji sa mjesnim zajednicama.
 
Prema riječima Ankice Todorović,  šefa Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije u Gradskoj upravi Bijeljina, te aktivnosti   odnose se na realizaciju jednog dijela Operativnog plana za lokalizaciju Vizije razvoja mjesnih zajednica na području grada Bijeljina, koja je usvojena jednoglasno od strane Skupštine grada u avgustu 2022. godine, sa ciljem unapređenja efikasnosti rada MZ.


 
Na Uvodnoj prezentaciji predstavljene su aktivnosti i očekivani rezultati ovog segmenta Projekta kako bi se članovi savjeta MZ, ali i javnost, upoznali sa predstojećim koracima,  a sve u cilju unapređenja rada svih MZ na području Bijeljine.
 
Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, izjavio je da ove aktivnosti imaju dodatnu komponentu da se posebna pažnja daje predsjednicama MZ. 


 
“Ove aktivnosti i projekti proizilaze iz Operativnog plana koji je usvojen zajedno sa vizijom razvoja MZ Grada Bijeljine”, istakao je Ostojić. 
 
Prema njegovim riječima, u odlukama MZ treba da učestvuju svi građani, a ne samo predsjednik niti ijedan član MZ. 
 
“MZ su izgubile pravni status 2006. godine. Od tada aktivnost MZ pada. Ovo je jedan od načina da se što više aktiviraju MZ i one treba da budu  spona između MZ i Gradske uprave”, naglasio je Ostojić. 
 
Kako je najavljeno, projektne aktivnosti, koje će biti realizovane do kraja 2023. godine, obuhvataju:
 
- Usaglašavanje/dopunu relevantnih odluka i akata na lokalnom nivou koji se tiču funkcionisanja mjesnih zajednica
 
- Organizaciju obuka za minimalno 250 članova 70 savjeta MZ
 
- Organizaciju obuka za predsjednice osam MZ u cilju unapređenja kapaciteta upravljanja MZ 
 
- Opremanje i rekonstrukciju kancelarija osam MZ, u skladu sa prethodno iskazanim potrebama.
 
Ukupna vrijednost navedenih aktivnosti iznosi 36.816,68 KM, od čega su donatorska sredstva 18.000,00 KM, a Grad Bijeljina sufinansira 18. 816,68 KM.
 
Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa domaćim institucijama, a finansiraju Vlada Švajcarske i Švedska. 


 
Ostojić se zahvalio donatorima i svima koji su omogućili realizaciju ovih aktivnosti. 
 
Projektni cilj je povećanje učešća građana u definisanju prioriteta lokalne zajednice koje finansira lokalna uprava.
 
Ukupno 199 mjesnih zajednica i 41 lokalna samouprava širom zemlje učestvuje u drugoj fazi projekta, čime će se doprinijeti poboljšanju kvaliteta života 400.000 ljudi.

(Semberija info)