Održan sastanak Grupe za koordinaciju u cilju prevencije nasilja u porodici :: Semberija INFO ::

 

Održan sastanak Grupe za koordinaciju u cilju prevencije nasilja u porodici


U Etno – selu „Stanišići“ danas je održan sastanak Grupe za koordinaciju u cilju prevencije nasilja u porodici na aktuelne teme koje se tiču bezbjednosti djece u školama i prisutnog nasilja. Grupu za kooordinaciju čine predstavnici Gradske uprave Bijeljina, Policijske uprave, Centra za socijalni rad, Osnovnog suda, Okružnog javnog tužilaštva, Doma zdravlja, Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i Fondacije „Lara“, kao i zamjenik Ombudsmana za djecu koji ima funkciju posmatrača.

Ljubica Mlađenović,  šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti za obrazovanje i  nauku, omladinu, porodičnu zaštitu i populacionu politiku u Gradskoj upravi Grada Bijeljina rekla je da su na današnjem sastanku razgovarali o dokumentima koji su doneseni od strane radnog tijela, a takođe razlog sastanka je i skorašnje dešavanje koje se dogodilo u Beogradu i pohvalila potez Vlade RS koja je zakazala hitnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o tim pitanjima. 



- Jedan od dokumenata donesen od strane radnog tijela jeste Pravilnik o čuvanju privatnih i službenih podataka. Pričati o žrtvama i počiniocima nasilja, veoma je osjetljivo i tu moramo biti izuzetno pažljivi. Zatim poslovnik o samom radu radnog tijela i etički kodeks.Svako od članova radnog tijela u okviru svoje institucije i ustanove rekao je šta će oni preuzeti, a ja pouzdano znam, da, kroz rad tima za brigu o djeci u svim osnovnim i srednjim školama da smo se svi jako aktivirali, naročito Policijska uprava po pitanjima zaštite i bezbjednosti djece.  Obaveza i dužnost Gradske uprava Grada Bijeljina jeste da uvijek pruži apsolutnu podršku i pomoć osnovnim i srednjim školama, ali i svim obrazovnim ustanovama. Do sada smo održali više od 10 sastanaka u svim osnovnim i srednjim školama, gdje se pravio operativni plan utvrđivanja bezbjednosti škola i gdje ćemo mi kao Grad nakon konsultacija sa gradonačelnikom i predsjednikom Skupštine grada Bijeljina donijeti zajednički stav i mišljenje o tome i dostaviti školama. Gradska Uprava ima mogućnost da osniva radna tijela, kao što već imamo grupu za zaštitu i bezbjednost djeca koja radi od 2013. godine i rješava slučajeve srednjeg i visokog rizika. To su sličajevi  koje škole, Centar za socijalni rad, a ni druge institucije ne mogu same rješiti, ali mi udruženo i multidisciplinarno uspjevamo u tome“, istakla je Mlađenovićeva i dodala da takođe organizuju i radna predavanja.

Predrag Račanović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina, Lopare i Ugljevik rekao je da su u prethodnom periodu predsjednici svih Aktiva direktora  RS imali  sastanak u Ministarstvu prosvjete i kulture.



- Na sastanku u  Ministarstvu prosvjete i kulture predočili smo sva dešavanja i procjenu stanja bezbjednosti u školama u Republici Srpskoj, odnosno svako iz svoje regije. Nakon tog sastanka, ministarka prosvjete i kulture naložila je da se održe sastanci u svim regijama, gdje bi prisustvovali predstavnici Ministarstva i predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda. Na području naše regije taj sastanak je održan 11.maja na kom je pristustvovala pomoćnica ministra, Nataša Cvijanović i predočili smo  kakva je bezbjedonosna situacija u školama na području naše regije. Ustanovili smo, ali i prije toga, da situacija u školama nije najbolja, a u smislu da ima sve više napada pojedinih i neodgovornih roditelja na prosvetne radnike. Takođe, predočili smo Ministarstvu  prijedloge i mjere koje je potrebno preduzeti, za koje mi smatramo da bi bile najbolje kako bi se poboljšala bezbjednost djece u ustanovama vaspitanja i obrazovanja. Neke od mjera koje smo mi predložili jesu ukidanje mobilnih telefona u školi, ograđivanje školskog prostora tako gdje nisu ograđeni i mnogi drugi“, kazao je Račanović.

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu RS kazala je  da institucija Ombudsmana za djecu ima funkciju posmatrača u djelovanju Grupe za koordinaciju u cilju prevencije nasilja u porodici u novonastalim situacijama.



- Današnji sastanak je prilika da institucija Ombudsmana za djecu ima uvid u aktivnosti, djelovanje i planove koje će uraditi koordinaciono tijelo na nivou grada Bijeljina. Nasilje u porodicama je prisutno i samim tim vidimo da se definišu i novi oblici nasilja. Ono što naše iskustvo pokazuje kada govorimo o vrstama vršnjačkog nasilja sve je niža uzrasna dob gdje se javlja nasilja i ono što je posebno značajno jeste da se javljaju sve brutalniji oblici nasilja, što je veoma zabrinjavajuće. Samim tim, nasilje u porodici, ako se dešava, ono postaje obrazac ponašanja djece u njihovom daljem odrastanju. Moram istaći da institucija Ombudsmana za djecu paralelno govori o dječijim pravima, koja moramo da poštujemo i obezbjedimo, kao potpisnica konvencije, ali i obavezama koja slijede iz tih prava“, zaključila je Vukovićeva.


​Semberija info - S. Ristanović