U Bijeljini obilježen Svjetski dan porodice :: Semberija INFO ::

 

U Bijeljini obilježen Svjetski dan porodice


JU Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ Bijeljina,  Udruženje „Porodični krug“ i JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina danas su povodom Svjetskog dana porodice organizovali predavanje na temu „Kako vaspitati samostalno i uspješno dijete-samostalna djeca su srećnija“.

Roditelje i brojne vaspitače iz bijeljinskih predškolskih ustanova o konkretnim načinima odgoja djece upoznala je Danica Mojić, master pedagog i član Udruženja „Porodični krug“.



- Udruženje „Porodični krug“ svake godine, prigodnim programom obilježava Svjetski dan porodice. Današnja tema je predviđena za roditelje djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, a raduje me da vidim i mnogo vaspitača iz gradskih predškolskih ustanova. U savremenoj pedagogiji pojavio se termin „helikopter roditeljstvo“ kojim se opisuju roditelji koji su previše zaštitnički postavljeni prema svojoj djeci. Mi ćemo danas govoriti o lošim stranama takvog pristupa i podstaknuti roditelje i vaspitače da, u skladu sa najboljom pedagoškom praksom kod najmlađih podstiču samostalnost i samoinicijativnost kako bismo ih pripremili da sutra sa što manje problema samostalno koračaju kroz život. U ovom uzrastu ne treba da umjesto njih radimo ono što oni mogu sami“, poručila je Danica Mojić.

Organizatori su u okviru obilježavanja Svjetskog dana porodice planirali u Gradskom parku organizovati manifestaciju „Porodični trenuci“, ali su zbog nepovoljnih vremenskih prilika bili prinuđeni prolongirati održavanje iste.



- Tradicionalno, povodom Svjetskog dana porodice na otvorenom prostoru organizujemo „Porodične trenutke“. To je zabavno-sportsko-kulturna manifestacija na kojoj nastojimo okupiti što veći broj porodica. Sve u cilju socijalizacije djece i podrške porodici“, istakla je Mojićeva. 

Udruženje „Porodični krug” osnovano je u Bijeljini u oktobru 2014. godine. Udruženje počiva na principima partnerstva stručnog i humanog rada u funkciji podrške porodici i djeci. Posvećeno je razvijanju svijesti o značaju blagovremene, individualizovane, svrsishodne i sinhronizovane društvene podrške porodici u pripremanju djece za lakše snalaženje u uslovima stalnih i burnih promjena i uspješnije prevazilaženje porodično-bračnih kriza.


Semberija info - I. Gutić