Budžetska inspekcija utvrdila nezakonite budžetske realokacije Gradonačelnika u iznosu 1.3 miliona KM :: Semberija INFO ::

 

Budžetska inspekcija utvrdila nezakonite budžetske realokacije Gradonačelnika u iznosu 1.3 miliona KM


Obavještavamo Vas da je Budžetska inspekcija Ministartva finansija u Vladi RS, uvidom u dokumentaciju koja je inspektoru data na uvid, utvrdila da je nakon usvajanja Budžeta grada Bijeljina za 2023. godinu, Gradonačelnik jednostranim djelovanjem donio jedanaest zaključaka o realokaciji sredstava, u ukupnom iznosu 1.329.151 KM, a suprotno odredbama člana 10. i 11. Odluke o izvršenju budžeta grada Bijeljina za 2023. godinu, čime je prekršen i član 29. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske. 

Napominjemo da se navedene nezakonite realokacije budžetskih sredstava odnose na period 01.01.-22.02.2023. godine, te postoje sazananja da su nezakonite realokacije vršene i nakon navedenog perioda, te da je samim tim iznos sredstava obuhvaćenih nezakonitim realokacijama znatno veći od 1.3 miliona KM, koliko je navedeno u Zapisniku o izvršenoj kontroli budžeta - preraspodjele budžetskih sredstava Grada Bijeljina broj 06.02/400-251-1/23 od 10.03.2023. godine. 

Takođe, Budžetska inspekcija je utvrdila da se prilikom pripreme i donošenja Budžeta grad nije pridržavao rokova propisanih budžetskim kalendarom, a što nije u skladu sa članom 28. stav 1. tačkama pod: đ), e), ž), z) i i) Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske. 

Podsjećanja radi, zbog nezakonitih realokacija (preraspodjela) i nezakonitih isplata sredstava iz budžeta Grada Bijeljina od strane Gradonačelnika, je u ranijem periodu podnijeta i krivična prijava Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini. 

(SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA)