POMEN ZA UBIJENE U TUZLANSKOJ KOLONI :: Semberija INFO ::

 

POMEN ZA UBIJENE U TUZLANSKOJ KOLONI


Na gradskom groblju u Pučilima danas je služen parastos kod spomen-kosturnice za stradale vojnike JNA u "Tuzlanskoj koloni", a potom su položeni vijenci i cvijeće, uz poruku da se ovaj zločin ne smije zaboraviti.
Prethodno su učesnici  posjetili mjesto stradanja vojnika na Brčanskoj Malti u Tuzli.

Počast pripadnicima JNA koje su muslimanske snage ubile u Tuzlanskoj koloni prije 31 godinu, odala je delegacija Narodne skupštine Srpske , ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, predsjednik BORS-a Radan Ostojić, delegacija grada Bijeljina, predstavnici gradskih odbora političkih partija, brojne delegacije organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka,porodice poginulih, kao i oni koji su preživjeli ovaj zločin.



Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da ovaj zločin bez kazne treba procesuirati, jer žrtve, porodice poginulih i ranjenih, čekaju pravdu.
- I ovaj, kao i prethodni zločin koji je vrlo sličan ovome u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, ostali su bez sudskog epiloga", podsjetio je Egić.
On je dodao da je napad na kolonu JNA u dogovorenom povlačenju iz Tuzle u kojem je ubijena mlada vojska, zločin bez presedana, napomenuvši da nije presuđeno ni zločincu koji je ranjenom vojniku pucao u usta.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić istakao je da je ovo jedan od zločina u BiH koji je ostao bez kazne, gdje su zločinci paravojne muslimanske i hrvatske formacije, a žrtva srpski narod i srpski vojnici.



Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu i tom prilikom su ubijena 54 pripadniika JNA, 78 ih je ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.
Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su iz zasjede pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki".


Semberija info