NAROD DOBRO POZNAJE LjEKOVITA SVOJSTVA BILjA :: Semberija INFO ::

 

NAROD DOBRO POZNAJE LjEKOVITA SVOJSTVA BILjA


Na ulazu u bijeljinsku Zelenu pijacu često se mogu vidjeti starije žene koje na pijacu donesu razno ljekovito bilje. Nisu baš puno raspoložene za fotografisanje i za javno predstavljanje, ali, kada sa njima zapodjenete razgovor o bilju koje su donijeli, ispostavlja se da posjeduju gotovo enciklopedijsko znanje o  svakoj biljci koju iznesu na pijacu. Tako je jedna Bijeljinka na improvizovanu tezgu ispred sebe izložila svježe ubrani kantarion, kunicu, koju u narodu prepoznaju i kao hajdučku travu, stolisnik ili ranjenik, nezrele, zelene  plodove oraha, list peršuna, zovu i koprivu. Na jednom mjestu, ispostaviće se, nalazi se prirodna apoteka.

Za kantarion nam je kratko rekla da se koristi kao antidepresiv, sedativ i antibiotik.

“Kantarionovo ulje se koristi i kod opekotina. Školska medicina je zabilježila da “kantarion koji cvjeta usred ljeta, skuplja sunčeve zrake, da bi ih ljudima dao u vrijeme tamnih mjeseci”. Što se tiče kunice ili hajdučke trave, dovoljno je da vam kažem da pomaže kod želudačnih i probavnih problema, zacjeljuje rane, ublažava bolove, dobra je za liječenje ženskog reproduktivnog sistema. U starim zapisima stoji: “ Mnoge bi sebi nedaće žene prištedjele, kada bi, s vremena na vrijeme, za kunicom posegnule”.



Za nezrele zelene plodove oraha rekla nam je da predstavljaju lijek za čišćenje krvi, da liječe plućne bolesti, jačaju mišiće, poboljšavaju vid. U tom slučaju, o ljekovitim svojstvima koprive, zove ili lista peršuna ne treba ništa posebno ni navoditi, jer su se mnogi odavno uvjerili u njihovu ljekovitost.

Semberija info