ODRŽANA SJEDICA GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANA SJEDICA GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE


Šesta vanredna sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije, koja je prema ranije utvrđenom planu trebala da se održi 8. marta, održana je danas. Razlog tome je usklađivanje sa preporukama i mjerama koje su pred početak vikenda dobili sa republičkog nivoa.
 
Kao i do sada, sjednica je počela izvještajem o epidemiološkoj situaciji na području grada Bijeljine.
-Epidemiološka situacija je nepovoljnija u odnosu na prethodni period, sa tendencijom pogoršanja. Prema današnjim podacima Instituta za javno zdravlje iz Banja Luke, na području grada Bijeljine je 20 novozaraženih, među kojima je i troje djece školskog uzrasta, kod kojih je lakša klinička slika. Hospitalizovano je 39 oboljelih od kojih je 19 životno ugroženih, a 12 ih je na respiratoru“, naveo je, na pres konferenciji koja je održana nakon sjednice,  komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Ljubiša Petrović.
 
Pored razmatranja epidemiološke situacije na području grada Bijeljine, na dnevnom redu je bilo upoznavanje sa mjerama koje je donio Republički štab za vanredne situacije, a koje se bitno razlikuju od odluka donijetih na prethodnoj sjednici.
 
-Zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, kao i sva privatna okupljanja ( svadbe, krštenja, rođendani, godišnjice...) u grupama većim od 10 lica, a zabranjuje se i rad fitnes centrima. Od danas stupa na snagu i zabrana organizovanja i izvođenja muzike uživo u ugostiteljskim objektima“, navodi Ljubiša Petrović podsjetivši da je samo prije četiri dana donijeta odluka da se muzika može izvoditi uživo, a sada se ta odluka  mijenja na žalost svih onih koji su za predstojeći vikend, a i proslave povodom Dana žena, planirali uz muziku.
 
Među preporukama i mjerama i dalje je na snazi nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom ukoliko se lica nađu u situaciji da ne mogu ispoštovati fizičku distancu od dva metra.
 
 
-Od obaveze nošenja maske u zatvorenom prostoru izuzeta su djeca mlađa od sedam godina, djeca sa smetnjama u razvoju, kao i lica sa invaliditetom. Takođe, lica koja obavljaju fizičku i sportsku rekreativnu aktivnost u sportskim objektima izuzeta su od obaveze nošenja maski“, precizira Petrović.
 
On je ovom prilikom rekao i da ranije donesena odluka Gradskog štaba za vanredne situacije o zatvaranju kovid bolnice u Banji Dvorovi stavlja van snage, zbog trenutne nepovoljne epidemiološke situacije.
 
Na kraju dobra vijest za sve koji čekaju početak vakcinacije.
-U Domu zdravlja Bijeljina vakcinacija kreće u ponedeljak, osmog marta. Dom zdravlja je organizaciono i kadrovski spreman za početak vakcinacije, a vakcinu će prvo dobiti ljudi koji imaju povećan rizik od infekcije korona virusom“, najavio je Ljubiša Petrović.   

Semberija info