Jugoistočna trasa auto-puta najpovoljnija za Bijeljinu :: Semberija INFO ::

 

Jugoistočna trasa auto-puta najpovoljnija za Bijeljinu


Bijeljina je jedan od gradova u Republici Srpskoj koji će se naći na trasi budućeg auto-puta od Beograda do Sarajeva, što će biti od velike koristi za ovaj grad i njegovih hiljadu privrednih društava, ocijenio je gradonačelnik Mićo Mićić govoreći o ovom važnom infrastrukturnom projektu.

- Na ovaj način naš Grad će se otvoriti prema Evropi, prema Beogradu i Banjaluci, a ne bi nam bilo daleko ni Sarajevo i more posle spajanja na koridor „5C“ koji je kičma saobraćaja u BiH - ocijenio je Mićić.

Kao posebno važno, Mićić je istakao i spajanje na auto-put Beograd-Zagreb, što će značiti približavanje grada čitavoj EU.

- U Bijeljini imamo oko hiljadu privredih društava, od toga 47 velikih preduzeća koja zapošljavaju i veliki broj ljudi, 147 malih i srednjih preduzeća i 1.830 zanatskih radnji, a svima njima je za rad, razvoj i novo zapošljavanje neophodna brza saobraćajna komunikacija - naveo je prvi čovjek Bijeljine.

Izgradnju auto-puta on je nazvao dobrim putem za napredak ovog Grada sa 115.000 stanovnika, kao i cijele Republike Srpske.

- Podržavamo i planiranu izgradnju brzog puta koji ide prema Milićima i Vlasenici, koji bi upotpunio kompletnu saobraćajnu infrastrukturu i Bijeljina bi bila praktično u centru tih puteva, što je sigurno preduslov za razvoj naših industrijskih zona i svih potencijala, kao i za privlačenje ulagača - naveo je Mićić.
Prema njegovim riječima, to je razlog zbog kojeg lokalna vlast traži da trasa budućeg auto-puta ide, ne samo područjem Bijeljine, nego i pored samog Grada.

- Postoji mala dilema oko trase i ono što mi mislimo da je poželjno i što tražimo je da trasa auto-puta ide prema gradu Bijeljini, a ne direktno prema Brčkom, da se ne desi da Bijeljina praktično ostane van tog auto-puta i da nam on bude daleko 20 kilometara, kao što je i sada Rača - upozorio je Mićić, dodajući da je za Bijeljinu odgovarajuća svaka kontaktna tačka u kojoj auto-put prelazi u Republiku Srpsku iz Srbije, te da će se grad lako uklopiti u izbor koji bude najbolji za Srbiju.

- Odatle bi auto-put trebao da priđe do Bijeljine na nekoliko kilometara, da se iskoristi trasa koja je do sada postojala i koju smo praktično čuvali 20 godina, a koja je povoljnija i za lokalne zajednice u našem okruženju, Ugljevik, Lopare i Zvornik - naveo je Mićić.

Prema njegovim riječima, ta prethodna trasa auto-puta vodi od Rače, preko područja Međaša, Balatuna, Amajlija i Popova, odnosno, Patkovače i Ljeskovca, pa južno od Bijeljine, preko Hasa, Srednjeg Dragaljevca i Srednjeg Magnojevića dolazi do teritorije Brčko Distrikta u Donjoj Bukovici, odnosno, između Glavičorka i Piperaca.

- Time bi „pokupili“ sve puteve u regiji, Grad bi bio opasan auto-putem na koji bi svi mogli brzo da izađu, a napravili bi veliku petlju na Pavlovića putu kojom bi se spojili sa pravcem za Bogatić i Šabac, što je veoma dobro - istakao je Mićić.

On je naveo da trasa koju Bijeljina predlaže jeste duža za 10 do 12 kilometara, ali je bolja za ovaj i za gradove u okruženju.

- Nasuprot tome, trasa koja bi se mogla provući pored rijeke Save jeste kraća, ali je teža i komplikovanija zato što prelazi preko devet različitih prepreka, odnosno, pet puteva, dva kanala i dvije rijeke, a prolazi kroz komasaciono područje Donjeg i Gornjeg Crnjelova i naselja Brodac, te izlazi u Vršanima - precizirao je Mićić.

Prema njegovim riječima, ovo je trasa o kojoj se priča, iako još nije usvojena, a nikako ne odgovara Gradu Bijeljina.

- To ne bi bio auto-put Beograd-Bijeljina-Brčko, nego Beograd-Brčko, 20 kilometara mimo Bijeljine - naveo je Mićić.

Sva nastojanja Bijeljine su, po njegovim riječima, da se, u skladu sa regulacionim i prostornim planovima, iskoristi postojeća trasa za koju su idejno rješenje uradili kineski stručnjaci i rekli da je veoma dobra, da nema velikih prepreka, ni tunela, a zemljište u tom dijelu je mnogo jeftinije.

GRADSKA UPRAVA