Svetosavska akademija u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Svetosavska akademija u Bijeljini


Uoči Savindana, u prepunoj sali Centra za kulturu, održana je Svetosavska akademija koju je  organizovao Misijski fond eparhije zvorničko-tuzlanske u saradnji sa Gimnazijom ,,Filip Višnjić“. Savindan se obilježava u znak sjećanja na srpskog prosvetitelja i utemeljivača obrazovanja, prvog srpskog arhiepiskopa, zakonopisca Svetog Save. Povodom ovog velikog praznika okupljenima u Centru za kulturu prvo se obratio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije koji je podsjetio prisutne na značaj lika i djela Svetog Save za srpsku istoriju, obrazovanje i kulturu.

- Sveti Sava je postao vječna neprolazna ličnost. On nam je pokazao put uski koji vodi u carstvo nebesko i vječni život, istakao je episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije.

Svetosavsku besjedu i slovo o Svetom Savi održao je đakon Nemanja Erak.

Najmlađi sin Stefana Nemanje bio je predodređen da upravlja Srbijom, da bude kralj, ali je njegovim odlaskom na Svetu Goru zauvijek izmijenjen tok istorije i pravoslavlja, rekao je đakon Erak istakavši da se ove godine obilježava 800. godišnjica autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Kako je precizirao, Srpska pravoslavna crkva je postala samostalna 1219. godine najviše zahvaljujući Svetom Savi.

Direktor Gimnazije ,,Filip Višnjić“ Vladimir Šavija zaželio je svima dobrodošlicu, te srećno i dugovječno slavljenje u čast Svetog Save.

-Ove godine naša gimnazija obilježava 100 godina rada, a Srpska pravoslavna crkva obilježava 800 godina svoje autokefalnosti, a koju je izvojevao upravo svetac kojem se danas klanjamo i kojeg proslavljamo. On je naš zaštitnik i prosvetitelj, a mi nastavljači njegove misije u srpskom narodu, istakao je Šavija. 

Akademija je sadržala kvalitetan i zanimljiv program koji su izveli učenici Gimnazije ,,Filip Višnjić“ uz podršku Srednje muzičke škole ,,Stevan Stojanović Mokranjac“  i Crkvenog hora ,,Sveti Đorđe“ na čelu sa dirigentkinjom Biljanom Jefimić.

Svi su se zaista potrudili oko pripreme programa, a istakli su i da žele da znaju više o ovom svetitelju koji je i prvi srpski učitelj i utemeljitelj škola.