,,BULEVAR DOBRIH KOMŠIJA'', LjUBE LjUBOJEVIĆA :: Semberija INFO ::

 

,,BULEVAR DOBRIH KOMŠIJA'', LjUBE LjUBOJEVIĆA


Svjetlo dana ugledala je nova knjiga ,,Bulevar dobrih komšija'', Ljube Ljubojevića, novinara ,,Semberskih novina'', a odštampana je povodom značajnog jubileja ,,Semberskih '' - 40 godina postojanja i rada.
,,Bulevar dobrih komšija'' je treća Ljubojevićeva knjiga sa sličnom tematikom - reportaže objavljene u ,,Semberskim novinama''. To su priče običnih i neobičnih ljudi, koji, primjetno ili ne, žive tu oko nas... Svaku priču, zabilježenu naterenu, na znalački i vrlo profesionalno, znao je Ljubojević prenijeti na papir.
-Boravak na terenu, živa riječ, neposredni kontakti sa ljudima, upijanje i bilježenje tih sitnih, naočigled nevažnih, ali, itekako važnih i značajnih narodnih modrosti, misli i anegdota, sve je to što se na kraju pretače u novinski tekst i postaje nezaobilazni trag o ljudskom postojanju i bivstvovanju. Možda ove priče u vremenu današnjem izgledaju pomalo prozaično, jednolično i monotono, ali, će tek u godinama koje dolaze poslužiti nekim novim generacijama kao orjentir za tumačenje svega onoga što je bilo i prošlo, odnosno onoga što će tek doći'', pojašnjava autor.

Mora se priznati, da je birajući naziv knjige i ilustraciju, Ljubo Ljubojević pokazao svoj dar i profesionalizam, kao i pogled na život. Jasno je, da je on pokazao koliko je važan komšija - čovjek koji živi tu kraj nas, kao i zid koji dijeli ljude, a, opet, cigle čine porodično gnijezdo.

I Ljubojevićeve priče su marljivo ,,zidane'' - cigla po cigla. Svaka napisana riječ u priči je kao cigla koja je našla pravo mjesto. Ljubo Ljubojević znalački umije da sasluša i seljaka, i dimnjačara, i olimpijca, i samoukog umjetnika, i političa, i vrsnog intelektualca, a i mališana koji je tek ,,zakoračio na stazu života''.

On jednako posvećuje pažnju svim svojim sagovornicima, i na isti način - profesionalno i uz poštovanje. Jednako su dobre Ljubojevićeve reportaže objavljene u prve dvije njegove knjige - ,,Život (ni)je film, štampana 2014. godine, ,,Neki ljudi u vremenu'', objavljena 2015. godine, kao i ova nova zbirka reportaža  - ,,Bulevar dobrih komšija''. 

Istina, da su Ljubojevićeve reportaže najprije objavljene u ,,Semberskim novinama'', ali, sažete u knjigama, dobile su neku novu notu, oslikavajući, na vjerodostojan način život u Semberiji i na Majevici.                 

V.Zelenović