HORSKI FESTIVAL U NOVOM FORMATU :: Semberija INFO ::

 

HORSKI FESTIVAL U NOVOM FORMATU


Tradicionalni horski festival "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini ove godine se, zbog pandemije virusa korona,  održava od 16. do 18. oktobra, ali u izmijenjenom formatu.

Umjetnički savjet i Organizacioni odbor donijeli su odluku da Festival bude održan onlajn. Prijavljeni učesnici poslali su svoje audio i video-zapise, snimke će preslušati žiri u Bijeljini, a proglašenje rezultata biće putem društvenih mreža.

"Na 19. festivalu ,,Majske muzičke svečanosti” takmičiće se više od 30 ansambala u devet takmičarskih kategorija, kao i 20 solo pjevača", saopštio je portparol festivala Stevan Čukić, te naveo da će na Festivalu učestvovati ansambli iz Poljske, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i solo pjevači.
Festival će biti otvoren svečanim koncertom, koji će biti održan u petak, 16. oktobra, u Eparhijskom kulturnom centru, sa početkom u 18 časova.

Na koncertu će nastupiti Srpsko pjevačko društvo  "Srbadija" sa dirigentima Desankom Trakilović i Jelenom Trakilović, zatim mecosopran Ljubica Vraneš i bas Dragoljub Bajić, oboje prvaci Beogradske opere.

Žiri, u sastavu prof. dr Dragana Cicović, prof dr Desanka Trakilović, prof dr Biljana Jeremić, dr Jelena Trakilović, Igor Sarajlić, prof Dženana Huseinagić i Goran Popović, će preslušati snimke u subotu i nedjelju, 17. i 18. oktobra, po takmičarskim kategorijama, u prostorijama Centra za kulturu "Semberija".

U proteklih 18 godina, "Majske muzičke svečanosti" okupile su više od 550 horova i 40.000 horskih pjevača.
Izvršni organizator festivala je Srpsko pjevačko društvo  "Srbadija", koje je, svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjelo privući renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike.

Semberija info